Eveniment

Companiile private au concediat unul din cinci angajati anul trecut

22.02.2010, 23:02 70

Numarul angajatilor din firmele private era cu 18% mai scazut inluna ianuarie a acestui an comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, arata datele unui studiu realizat de PayLogic, companiecare ofera servicii de externalizare a salariilor si administrarede personal.

Scaderea inregistrata in ultimul an la nivelul efectivelor desalariati a fost totusi mai moderata fata de evolutia de peparcursul lui 2008, cand companiile cuprinse in studiul PayLogic aurenuntat la 25% din angajati. In ultimul an, volumul fondului desalarii brut s-a redus cu 5% in lei, in timp ce salariul mediu peangajat a crescut cu 14%.

"Firmele din productie au dat afara 22% din angajati, pestemedia pe tara de 18%, ceea ce arata ca au fost mai puternicafectate. In acelasi timp, salariul mediu per angajat in acestecompanii a crescut cu 12%", spune Cristian Udrescu, directorexecutiv al PayLogic. El precizeaza ca in 2009 firmele private aucontinuat disponibilizarile, in timp ce spre sfarsitul anului, maiprecis in ultimul trimestru, numarul persoanelor disponibilizate astagnat. "In 2009 reducerile de personal au fost masive in specialin prima parte a anului. In a doua parte a anului, angajatorii audevenit mai circumspecti, au asteptat sa vada cum merge economia.Au redus disponibilizarile, numarul orelor suplimentare si aucrescut salariile. Pe masura ce economia isi va reveni, vor trebuisa angajeze din nou."

Studiul mai arata ca anul trecut firmele au renuntat la a-si mairecompensa angajatii cu prime, insa salariul mediu a crescut cu 9%fata de 2008. La studiul Paylogic au participat circa 16.500 desalariati, care lucreaza la 125 de companii private din auto,medical, financiar, retail, servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO