Eveniment

Companiile straine mai mult importa decat exporta

02.03.2004, 00:00 19



Companiile straine prezente pe piata romaneasca au ajuns sa realizeze aproape jumatate din schimburi comerciale ale Romaniei, care s-au ridicat in 2003 la 36,8 miliarde euro, potrivit datelor Departamentului de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.



Problema este ca firmele cu capital strain si-au accentuat pozitia de importatori neti, investitiile realizate in anii trecuti in diferite capacitati productive neajungand sa inverseze raportul. Si aceasta inclusiv din cauza ca orientarea capitalului strain a ramas predominanta spre sectoare mari consumatoare de resurse naturale, energie si forta de munca.



Astfel, ponderea companiilor straine in totalul importurilor Romaniei a urcat anul trecut la 46,5%, fata de 43,2% in anul precedent. A crescut in paralel si contribuatia la exporturi, pana la 41%, comparativ cu o pondere de 38% in 2002.



Romania a exportat anul trecut marfuri in valoare de 15,61 miliarde euro, cu aproape 939 milioane euro peste nivelul inregistrat in 2002. Balanta comerciala s-a dezechilibrat insa puternic sub greutatea importurilor care au insumat 21,2 miliarde euro, in crestere cu 2,32 miliarde euro.



Companiile straine care opereaza in Bucuresti si in patru judete ale tarii controleaza jumatate din totalul schimburilor comerciale ale Romaniei. Astfel, Capitala, care a atras in ultimii ani un volum important de investitii straine, contribuie cu 29,4% la realizarea comertului exterior. Judetele Timis si Arad, alte destinatii preferate de marile companii straine, concentreaza 8,52%, respectiv 4,41% din exporturile si importurile totale, fiind urmate de judetele Sibiu, cu 4%, si Bihor, cu 3,92%.



Chiar daca Bucurestiul si zona din apropierea sa se vor mentine in centrul atentiei investitorilor, in perioada urmatoare se va produce o mutare a centrului de interes dinspre zona de vest a Romaniei catre centru si zona estica. Astfel, pe masura ce in vestul tarii, pretul terenurilor a crescut constant, iar rata somajului a continuat sa scada, investitorii se indreapta spre zona estica unde terenurile sunt mult mai ieftine, iar somajul este mare.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO