Eveniment

Competitia cu europenii va fi tot mai puternica

08.11.2004, 00:00 12

Companiile romanesti vor avea de facut fata unei concurente tot mai puternice din partea celor din Uniunea Europeana in urmatorii ani, capacitatea de a face fata presiunilor concurentiale fiind unul din pre-conditiile pentru acceptarea Romaniei ca membru al UE. "Este adevarat ca din punctul de vedere al comertului exterior Romania este bine integrata cu UE, dar asta nu inseamna ca nu vor exista sectoare in care competitia nu va deveni mai puternica. Un exemplu este agricultura," a declarat Jakob Wegener Friis, coordonatorul echipei care a intocmit partea economica a raportului de tara al Comisiei Europene privind Romania.
Friis a mai declarat ca acordarea in acest an statutului de economie de piata functionala Romanei nu a fost o decizie politica a UE, ci s-a bazat pe progresele inregistrate de economie. Conform raportului, continuarea reformelor va ajuta Romania sa faca fata concurentei si fortelor economice din interiorul UE.
Oficialul european a atras atentia asupra pericolului reprezentat de cresterea cheltuielilor si a deficitului bugetar, in conditiile in care, spune el o incetinire a cresterii economice ar putea genera explozia deficitului.
"S-ar putea ca veniturile sa nu fie cele asteptate. Cresterea economica de 5-6% anual nu poate fi mentinuta la nesfarsit. Romania trebuie sa se pregateasca pentru vremuri in care populatia va imbatrani, iar tinerii in numar tot mai mic nu vor putea sa plateasca pentru acestia," a spus Friis.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO