Eveniment

Constructorii solicita modificarea legislatiei

22.10.2003, 00:00 11



Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) solicita modificarea Legii privind achizitiile publice, promulgata recent, apreciind ca prevederile actului normativ vor afecta negativ sectorul constructiilor. "Prin Legea 386/2003 pentru modificarea si completarea unui articol din Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind achizitiile publice, adoptata in 2001, s-au operat unele modificari si adaugiri care vor influenta negativ activitatea de constructii. ARACO isi exprima dezacordul cu privire la prevederile acestei legi, adoptata cu incalcarea principiilor dialogului intre partenerii sociali", se arata intr-un comunicat al asociatiei.



Una dintre prevederile legii respinse de ARACO arata ca pretul unui contract de achizitie publica va ramane acelasi, exprimat in lei, pana la indeplinirea contractului, in cazul in care durata acestuia este mai mica sau egala cu un an.



In conditiile in care inflatia medie anuala calculata pentru 2003/2004 va depasi 10%, prevederea va conduce fie la majorarea din start a pretului ofertei pentru a acoperi inflatia preconizata, fie la pierderi pentru constructori, apreciaza ARACO.



Asociatia considera ca astfel se produce "o discriminare inacceptabila" si este in contradictie cu reglementarile Uniunii Europene.



Conducerea asociatiei estimeaza ca preturile constructiilor vor creste intr-o proportie mai mare decat cea a inflatiei. Previziunea este fundamentata pe recenta majorare a preturilor materialelor de constructii, ca urmare a cresterii tarifelor la energie electrica si la gaze naturale.



Legea privind achizitiile publice arata, de asemenea, ca depasirea termenelor contractuale nu poate fi invocata ca motiv de actualizare a pretului contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO