Eveniment

Costul finanţării externe pentru România urcă din nou

Autor: Razvan Voican

15.05.2012, 00:04 517

Agitaţia de pe marile pieţe financiare s-a reflectat imediat în primele de risc şi astfel CDS-ul României (preţul asigurării contra riscului de default) a sărit pra­gul de 400 de puncte de bază (4%), fiind cu aproape 100 de puncte mai mare decât în urmă cu o lună.

Acest parametru utilizat de multe ori în calculul costului de finanţare ex­ternă pentru entităţi pu­blice şi private se dove­deşte extrem de sensibil la astfel de episoade de tensiune. CDS-ul României nu a mai fost atât de ridicat de la începutul anului, pentru ca în martie să coboare pentru scurt timp sub 300 de puncte.

Scumpirea finanţării externe pentru România ar putea fi principala consecinţă a unui eventual derapaj necon­trolat al Greciei. Ministerul Finanţelor şi-a asigu­rat însă în prima parte a anului o poziţie relativ confor­ta­bilă, necesarul de finanţare a deficitului bu­getar proiectat pe 2012 fiind deja acoperit. De ase­menea, a fost constituit un stoc de lichiditate care poate susţine conti­nui­tatea plăţilor statului timp de mai multe luni în eventualitatea în care accesul la fi­nan­ţarea de pe piaţă ar deveni pro­­hibitiv din cauza exploziei cos­turilor.

Costul lichi­di­tăţii în lei s-a menţinut re­lativ stabil în ultimele zile, însă presiunile ar putea creşte pe măsură ce se înmulţesc vocile care invocă o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO