Cabinetul Victor Ponta, al cărui mandat principal este organizarea alegerilor locale şi parlamentare, urma să primească aseară votul Legislativului într-un context european în care tensiunile au revenit pe pieţe din cauza temerii ca programul de austeritate convenit prin Pactul fiscal să fie şubrezit de victoria socialistului François Hollande la prezidenţialele din Franţa.
Într-o primă fază nervozitatea pieţelor a fost accentuată de victoria înregistrată la prezidenţialele din Franţa de socialistul François Hollande din cauza temerilor că acesta ar putea cere renegocierea pactului fiscal european de care Germania ţine cu dinţii.
Marile burse europene au înregistrat scăderi de circa 2%, băncile fiind cele mai afectate şi pe piaţa franceză, cu minusuri de 4 - 5% pentru BNP sau SocGen, însă în a doua parte a zilei tensiunile s-au risipit, iar indicii bursieri de la Paris şi Frankfurt au revenit pe creştere. Totuşi, pieţele americane au deschis în scădere, comentatorii invocând accentuarea incertitudinilor privind rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
La Bucureşti bursa a închis ziua cu o scădere de 0,73% pentru a doua şedinţă la rând, în timp ce cursul leu/euro a fost relativ stabil, rămânând uşor deasupra pragului de 4,40 lei pentru un euro.
Venirea la putere a alianţei USL nu a afectat percepţia externă asupra României, în pofida aşteptărilor de moderare a politicilor de austeritate, cotaţiile CDS-urilor înregistrând ieri o uşoară scădere, până la 335 de puncte de bază.
Noua configuraţie politică din Europa tinde să încline balanţa în favoarea unor politici de stimulare a creşterii economice în detrimentul corectării dezechilibrelor fiscale.
Noul guvern care aşteaptă să se instaleze la Bucureşti a negociat deja cu FMI majorarea deficitului la 2,2% pentru reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, măsură privită ca un posibil impuls pentru economie.