Eveniment

Cota de piata a furnizorilor mici de gaze naturale a crescut de la 21% la 29%

Cota de piata a furnizorilor mici de gaze naturale a crescut de la 21% la 29%

Click pentru imaginea marita

08.04.2008, 19:15 680

Dinamica pietei va fi determinata de evolutia pe care a inregistrat-o pana in prezent pretul la gaze si de estimarile legate de costul gazelor de import din Rusia.
Anul trecut, tocmai datorita aprecierii pretului gazelor naturale, micile companii care au inceput sa furnizeze gaze catre consumatorii eligibili si care rar au o cota de piata mai mare de 10%, au reusit sa faca afaceri cu gaze naturale in valoare de 1 mld. euro, in crestere cu 60% fata de 2006, acaparand o cota de piata de 30% din afacerile care presupun alimentarea marilor consumatori.
Daca furnizori consacrati pentru Petrom, Romgaz sau Distrigaz Sud au pierdut din cotele de piata anul trecut, companii mai mici precum Gaz Sud sau Congaz au reusit sa acumuleze puncte importante in ceea ce priveste cota de piata. Astfel, Petrom a trecut de la o cota de piata de 16,02% in 2006, la una de 12,4% anul trecut, Romgaz a pierdut aproape cinci puncte procentuale ajungand la un nivel de 25,7%, iar Distrigaz Sud a pierdut circa 3,5 de puncte procentuale pana la un nivel de 12%.
Pe de alta parte, Gaz Sud de exemplu a trecut de la 0,04% la 0,1%, Congaz a ajuns la 0,14%, fata de nivelul de 0,06%, Cis Gaz a ajuns la 0,07% in timp ce in 2006 avea 0,02%.
In cazul Gaz Sud dezvoltarea companiei se bazeaza pe extinderea retelelor in zonele care deocamdata nu sunt deservite de Distrigaz Sud, cum ar fi noile cartiere rezidentiale, dar si pe aducerea in portofoliul de clienti a unor mari consumatori eligibili.
Potrivit rapoartelor anuale ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in 2007 pe piata libera au aparut opt furnizori noi printre care figureaza Wintershall Elvetia cu o cota de 7,73%, precum si alte companii cu cote mai mici de 1% precum Oligopol, Enex, Ben & Ben si altele cu cote de piata mai importante.
"Anul trecut, s-au comercializat in jur de 16,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu un miliard mai putin in comparatie cu 2006, pretul mediu fiind cuprins intre 300-350 de euro pe mia de metri cubi, fata de media de 250-300 de euro inregistrata in anul 2006. Anul acesta cred ca vom avea un consum de 17 miliarde de metri cubi la un pret de peste 350 de euro pe mia de metri cubi", a declarat Gabriel Sarbu, director de preturi si tarife din cadrul ANRE.
Anul acesta, deja a avut loc o scumpire de 8,5% a gazelor naturale, considerata insa insuficienta de cei mai mari jucatori de profil care spun ca pentru 2008 ar fi necesara o crestere de cel putin 20%, in conditiile in care barilul de titei a depasit orice bariera de pret, ajungand si la nivele de 110 de dolari pe baril.
"Aproximativ 60% din intreaga piata, reprezinta cantitatile furnizate pe piata libera, adica spre consumatorii eligibili", spune Sarbu.
Pornind de la acest procentaj, valoarea vanzarilor de gaze in 2007 catre segmentul marilor consumatori a fost in valoare de 3,4 miliarde de euro, in crestere cu 17% comparativ cu 2006.
In ceea ce priveste structura pietei gazelor, anul trecut nu a adus modificari majore, importurile ajungand la o pondere de 29% din consumul total, in timp ce in 2006, ponderea importurilor in consumul de gaze a fost de 30%.
Pe partea de distributie a gazelor naturale, piata este impartita in continuare intre cei doi mari jucatori Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, care detin cote de piata de 47,4%, respectiv de 45,21%. Pe plan local, productia interna este asigurata in proportii egale de Petrom si Romgaz.

Peste 8 mil. euro la fondul social
Petrom si Romgaz au platit primele transe catre fondul de gaze naturale destinat ajutorarii persoanelor cu venituri reduse, in valoare de 14,54 milioane de lei (aproximativ 3,9 mil. euro), respectiv 16,84 milioane de lei (4,5 mil. euro).
"Cele doua transe sunt aferente lunilor februarie si martie, valoarea fiecareia fiind de 7,27 milioane de lei", a declarat purtatorul de cuvant al companiei petroliere, Dan Pazara, citat de Mediafax. Fondul social de gaze a fost infiintat, dupa un si jumatate de discutii, de Ministerul Economiei si Finantelor si cei doi mari producatori de gaze naturale, Petrom si Romgaz. In baza unui protocol, cele doua companii vor varsa la acest fond in acest an suma de 172 de milioane de lei. Din valoarea totala a fondului, 80 de milioane de lei reprezinta contributia Petrom si 92 de milioane de lei contributia Romgaz. Totodata, Romgaz a achitat transele pentru lunile februarie si martie, de 16,84 milioane de lei. Pentru Romgaz, valoarea unei transe lunare pentru alimentarea fondului este de 8,42 milioane de lei, a afirmat directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu. Fondul este sustinut in mod benevol de catre cei doi producatori interni de gaze.


Peste doua milioane de gospodarii folosesc butelii pentru gatit
Piata buteliilor ar putea creste si anul acesta cu aproximativ 2%, nivel similar ultimilor doi ani, dar pe termen lung extinderea retelelor de gaze naturale va avea ca efect scaderea vanzarilor de butelii, potrivit reprezentantilor Petrom.
Desi in prezent, cea mai mare parte a pietei de gaz petrolier lichefiat, respectiv 55%, este reprezentata de piata de butelii, singurul segment care inregistreaza o crestere anuala semnificativa este cel reprezentat de autogaz, care cumuleaza 35% din piata, restul fiind reprezentat de micul vrac (buteliile de dimensiuni mai mari utilizate de comercianti) care are o pondere de 10%, dar care se afla in stagnare. In Romania, 2,13 milioane de gospodarii din totalul de circa 8 milioane nu sunt racordate la retelele de gaze, cifra care reprezinta practic potentialul de dezvoltare al companiilor de distributie a gazelor naturale.
Pe piata exista circa sase milioane de butelii, valoare care include si stocurile din depozite, puncte de lucru, statiile de imbuteliere sau aflate la clientii care detin mai mult de o butelie.
Pretul pentru reincarcarea unei butelii variaza intre 25 si 33 de lei in functie de compania furnizoare.
Gazul pentru butelie este obtinut in urma procesului de rafinare, dar are o evolutie a pretului similara cu cea a gazelor naturale, tinand cont de faptul ca ambele materii sunt dependente de evolutia barilului de titei.
"Este greu de facut o estimare (privind evolutia pietei in 2008, n.r.), pentru ca toti jucatorii trec prin etape de reorganizare. (...) Dar trendul actual si viitor este influentat foarte mult de dezvoltarea retelelor nationale de gaze naturale. Pe termen lung se asteapta un declin al pietei de butelii din Romania, ca urmare a preconizatei extinderi a retelei de gaze", au declarat reprezentantii companiei de petrol si gaze controlata de grupul austriac OMV, citati de Mediafax. Cu toate acestea, Petrom spune ca va creste anul acesta cu 10% pe segmentul de butelii. Pe segmentul de butelii, cota de piata a Petrom, impreuna cu subsidiara Petrom LPG, depaseste 40%, in timp ce pe piata de autogaz Petrom si Petrom LPG detin 20%.
Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor Rompetrol Gas, divizia de GPL a grupului petrolier Rompetrol, piata de GPL se ridica la 500.000 de tone anual, echivaland cu o valoare de 500-550 milioane dolari.
Alti jucatori in afara de Petrom si Rompetrol sunt Crimbo Gas, Butan Gas dar si diviziile de GPL ale unor companii precum Lukoil sau MOL.
Potrivit Petrom, anul acesta piata de profil ar putea inregistra un ritm de crestere de 10%, sustinuta in primul rand de dezvoltarea segmentului de autogaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO