Eveniment

Crestere de 5,2% pentru salariul mediu net din ianuarie

09.03.2005, 00:00 15

Salariul mediu net pe economie a crescut in luna ianuarie a acestui an cu 5,2% fata de luna precedenta, pana la 7,2 mil. lei (189 euro), in timp ce salariul mediu brut a scazut cu 2,2% fata de ultima luna a anului trecut ajungand la 9,5 mil. euro (249 euro).


Institutul National de Statistica explica acest salt al salariului mediu net prin cresterea salariului minim brut pe tara si prin aplicarea cotei unice de impozitare a veniturilor. In ceea ce priveste salariul mediu brut, scaderea acestuia este pusa pe seama faptului ca in decembrie s-au acordat prime.


Cat a influentat introducerea cotei unice cresterea salariala din ianuarie este insa greu de estimat, edificatoare urmand sa fie datele pe luna februarie.


"Deocamdata nu se poate evalua influenta introducerii cotei unice asupra salariilor deoarece comparatia decembrie - ianuarie nu este relevanta in conditiile in care aproape toti angajati primesc la sfarsit de an prime sau bonusuri, iar salariul nu este cel real. Abia dupa ce vom avea datele din februarie se va putea face o evaluare a efectelor cotei unice", a declarat pentru Ziarul Financiar Daniela Briceag, executive manager al PayPoint, divizie a grupului de consultanta Intersource.



Cel mai mult au castigat la salariu angajatii din sectoarele bugetare, lideri fiind cei din invatamant cu o crestere de 52,4%. Pe locurile urmatoare se situeaza salariatii din administratia publica (+40,8%) si cei din sanatate (+33%). De altfel, functionarii publici intra pentru prima oara in ultimii ani in topul celor mai bine platiti salariati. Cu un salariu mediu net de 13,8 mil. lei (363 euro), angajatii din administratia publica se plaseaza pe locul trei, dupa cei din banci - 18,5 mil. lei (488 euro) si cei din industria tutunului - 14,6 mil. lei (383 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO