Eveniment

Criza de terenuri agricole cu suprafete mari

12.11.2003, 00:00 33



Terenurile agricole cu arii intinse sunt tot mai greu de identificat in Romania, ca urmare a cresterii cererii venite din partea investitorilor straini, a declarat Pasquale Calone, reprezentantul firmei italiene de consultanta EuroMerger.



"Este greu sa gasesti astfel de suprafete compacte, desi exista multi investitori interesati sa cumpere, pentru productie, terenuri agricole care sa aiba intre 10.000 si 15.000 de hectare", a spus Calone.



El a aratat ca printre motivele care determina oamenii de afaceri italieni sa investeasca in Romania se numara posibilitatea accesarii fondurilor SAPARD, calitatea buna a solului, existenta surselor de apa pentru irigare, precum si mana de lucru ieftina, in conditiile in care in Italia concurenta pe piata este mare, iar costurile de productie ridicate.



"Exista interes pentru agricultura ecologica, dar si pentru zootehnie sau viticultura. Italienii vor sa produca, dar si sa prelucreze in Romania", a mentionat Calone.



Firma EuroMerger, infiintata in anul 2000, ofera servicii si consultanta pentru oamenii de afaceri din Italia interesati sa investeasca in Romania.



Presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), a declarat, recent, ca peste 80% din terenurile agricole din vestul tarii au fost cumparate de firme cu capital strain inregistrate in Romania, concentrari similare inregistrandu-se si la nivelul spatiilor comerciale din orasele mari.



Concentrarile de suprafete agricole se regasesc in Satu Mare, Arad, Oradea si Timisoara, unde firmele straine detin peste 80% din terenuri.



Legislatia nu permite cetatenilor straini sa cumpere terenuri, dar interdictia nu se aplica in cazul societatilor cu capital strain inregistrate in Romania, acestea fiind persoane juridice romane.



Locuitorii din statele Uniunii Europene vor putea obtine titluri de proprietate asupra pamanturilor numai dupa integrarea Romaniei in spatiul pietei comune, o data cu ultimele liberalizari ale contului de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO