Eveniment

Cu o luna inainte de aplicare, noua forma a Codului fiscal mai asteapta o modificare

25.11.2004, 00:00 10

Indelung asteptata, ieri a fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind aprobarea Ordonantei 83 /2004 pentru modificarea si completarea Codului fiscal. Numai ca modificarea nu se opreste aici.
Ministerul Finantelor incerca aseara sa treaca prin sedinta de guvern o noua ordonanta de urgenta care sa "repare" textul neglijent al unui articol nou introdus in Cod in cursul dezbaterilor parlamentare.
Astfel, ar urma sa fie eliminat articolul potrivit caruia se interzice cesionarea sau instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare.
"Evident ca este foarte greoi sa notifici Fiscul cu 60 de zile inainte pentru vanzarea oricarui activ fix. Controlul se va face in cazul actiunilor si partilor sociale pentru ca asa prevede legea, insa active fixe poate insemna orice", comenta recent Mihai Hura, director general adjunct al directiei de legislatie fiscala din Ministerul Finantelor, la un seminar organizat de firma de consultanta Rentrop&Straton pe tema noii forme a Codului fiscal.
O modificare importanta pentru firmele care obtin venituri aferente unor contracte cu plata in rate consta in posibilitatea ca veniturile respective sa fie luate in calcul la determinarea profitullui impozabil pe masura ce ratele devin scadente si nu dintr-o data. Potrivit ultimei forme aprobate a Codului, cheltuielile corespunzatoaare acestei categorii de venituri sunt deductibile la aceleasi termene scadente, proportional cu valoarea ratei inregistrate in valoarea totala a contractului. Textul de lege precizeaza ca optiunea trebuie exercitata in momentul livrarii bunurilor, executarii lucrarilor sau prestarii serviciilor care fac obiectul contractului cu plata in rate si este irevocabila.
Mihai Hura le-a atras atentia contribuabililor sa urmareasca aparitia in Monitorul Oficial a unei liste cu contribuabili declarati "inactivi" prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. De ce este atat de importanta lista? Pentru ca Fiscul nu va lua in considerare tranzactiile efectuate cu un contribuabil care figureaza acolo, iar partenerul acestuia nu va avea drept de deducere a TVA, chiar daca a livrat marfa.
In acelasi timp, contribuabilii declarati inactivi nu vor mai avea dreptul sa emita facturi fiscale si sa inscrie TVA in vreun document.
Potrivit estimarilor Fiscului, din circa 600.000 de firme inregistrate, jumatate sunt inactive.
Cornelia Petreanu, directorul general al directiei de legislatie fiscala din Ministerul Finatelor, a declarat la seminarul organizat de Rentrop&Straton ca definirea profitului impozabil ca diferenta intre venituri si cheltuielile realizate in scopul realizarii de venituri permite includerea unei game foarte mari de cheltuieli, atat timp cat contribuabilul le demonstreaza utilitatea. "Este o nuanta pe care multi n-o realizeaza. De fapt, s-a deschis usa pentru cheltuieli cu caracter anticipat", a spus Petreanu.
Cat despre noile reglementari privind preturile de transfer, Cornelia Petreanu avertizeaza asupra necesitatii ca firmele afiliate sa poata justifica oportunitatea si nivelul sumelor care fac obiectul unor transferuri intre ele. "Dimensiunea transferului va fi analizata de organele de control pe baza unui ghid al preturilor de transfer transmis in teritoriu in urma cu o luna si intocmit dupa modelul OECD", a afirmat Petreanu.
Fiscul incearca sa urmareasca astfel incercarile unor firme de a transfera prin pret profitul in alte tari.
In privinta impozitarii venitului, Cornelia Petreanu a amintit dintre modificari eliminarea plafonului de neimpunere la premii, impozitul fiind practic aplicat de la primul leu castigat.
Fiscul nu a facut nici un pas de extindere a globalizarii veniturilor persoanelor fizice in 2005. "Nu ne putem permite. In viitor ne propunem insa o largire mai mare a nivelului transelor de venituri, care este suparator de mic", a afirmat sefa directiei de legislatie fiscala.
Noua forma a Codului fiscal consemneaza si o revenire in modul de impozitare a cladirilor proprietate publica sau privata, consesionate, inchiriate ori date in folosinta. Astfel, impozitul nu mai trebuie platit de proprietar - statul - ci de aceia care au cladirile in concesiune sau inchiriere.
Ca de obicei, orice lege fiscala are nevoie si de norme, fara de care se intampla ca textul de lege - bun sau rau - sa nu poata fi aplicat.
Reprezentantii Fiscului promit ca se vor grabi cu finalizarea normelor actualizate de aplicare a Codului fiscal. Acestea ar trebui sa explice, de exemplu, ce inseamna ca un debitor inregistreaza dificultati "majore", astfel incat detinatorul creantei neincasate sa o poata considera cheltuiala deductibila.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO