Eveniment

Cum s-au pierdut doua saptamani cu discutii inutile despre buget

14.01.2010, 23:16 21

Niciunul dintre cele peste 6.000 de amendamente la legeabugetului care trecusera de comisii nu a fost adoptat in plenulParlamentului.

TVA la locuintele nou construite nu va fi de 5% cum au decisparlamentarii in comisii, impozitul pe venit la microintreprinderinu va fi de 3%, iar bugetul agriculturii nu va fi majorat cu 2 mld.lei.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu si secretarul sau destat Gheorghe Gherghina au facut o echipa imbatabila. De la unVladescu mieros la un Gherghina coleric, raspunsul era identic: nusunt bani, nu avem de unde sa dam bani la biserici, spitale, scoli,tarani, drumuri, nu avem cum sa reducem taxele, nu avem cum sadiminuam contributiile sociale, astia-s banii, asta-i bugetul.

Practic, atat dezbaterea de saptamana trecuta din comisii, catsi cea din plen din aceasta saptamana au fost inutile. La fel debine la legea bugetului de stat putea sa fie dat doar votul final,fara dezbateri, pentru ca toate acele discutii prelungite sambatapana ce a mijit soarele de duminica s-au dovedit a fi mai multaprecieri numai bune de consemnat pentru presa. La ce bun toatediscutiile?

"Asta e, ne-au ciuruit"

"Niciodata nu s-a intamplat sa nu treaca niciun amendament lalegea bugetului de stat, dupa ce parlamentarii au cazut de acord incomisii asupra lor", se lamenta ieri dupa amiaza deputatul PSDClaudiu Manta, unul dintre membrii cu vechime ai Comisiei debuget-finante.

"Asta e, ne-au ciuruit", adauga el, afirmand ca niciunul dintreamendamentele pe care le-au propus nu presupuneau cheltuielisuplimentare. "Noi am vrut sa se schimbe modul de decizie in ceeace priveste impartirea banilor de catre consiliile judetene. Amvrut ca banii sa mearga cu prioritate catre proiectele dejaincepute. Noi am votat, intr-adevar, suplimentarea cu 2,1 mld. leia bugetului pentru agricultura, dar am votat amendamentul mai lainceputul dezbaterii in comisii in speranta ca pana la final se vortaia bani din alta parte", a mai spus deputatul.

Dupa febra de sambata seara, cand s-a votat la buget pana lapatru dimineata, au venit acum lungile dupa-amiezi de luni, marti,miercuri, joi, cand parlamentarii si-au vazut amendamentele, acaror aprobare au obtinut-o cu greu, respinse ca popicile labowling.

A picat si majorarea bugetului Agriculturii si al Justitiei, invreme ce cota TVA la constructia de noi locuinte va ramane de 19%,nu de 5%, cum era in varianta comisiilor de buget, iar impozitul pevenit la microintreprinderi va fi de 19% si nu de 3%. "Noi le-amspus de la bun inceput ca nu o sa treaca niciun amendament inplen", spune la randul sau deputatul PD-L Alexandru Mocanu. "Amstat atatea ore in comisii si veneau cu tot felul de majorari debugete, fara sa se gandeasca o clipa ca de unde nu e, nici Dumnezeunu cere", spune Mocanu.

Parlamentarii din comisiile de buget au votat majorareabugetului agriculturii cu 2,1 mld lei pentru subventii care sa fieacordate direct taranilor, iar argumentul a fost ca o sa avem unsezon agricol minunat, pentru ca au fost ploi in toamna, iar lavara va fi cald, pentru ca a tot fost cald.

In final amendamentul de majorare a bugetului agriculturii nu atrecut de plenul Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO