Eveniment

„Daca premierul este multumit de economie, economia nu este multumita de el”. Cum comentati?

„Daca premierul este multumit de economie, economia nu este multumita de el”. Cum comentati?
18.03.2010, 00:00 23

Intr-un discurs de aproape o ora in care era asteptat sa anunteun nou plan anticriza, premierul a prezentat o imagine voioasa aunei Romanii in care, datorita masurilor luate de Guvern anultrecut si in primele luni ale acestui an, rata somajului ar fi cu 2% sub media UE, agentiile derating imbunatatesc calificativele Romaniei, cursul leu-euro estestabil, iar revenirea economica este la orizont.

"Locul de munca si sprijinirea mediului de afaceri reprezintaprioritatea majora pe care o are Guvernul in acest moment", a fostcheia discursului premierului.

Realizarea unui fond de investitii alimentat de participatiileminoritare ale statului in companii, anuntata initial "pe surse" siapoi confirmata prin declaratii, a fost expediata de premier intr-osingura propozitie, insa, cateva ore mai tarziu, la televiziuneapublica, premierul a reusit sa faca sa nu se mai inteleaga nimicdin aceasta intentie. Potrivit declaratiilor premierului, la TVR,Guvernul vrea sa vanda actiunile minoritare ale statului ladiferite companii, pentru a alimenta cu banii obtinuti dinoperatiune fondul de finantare a proiectelor majore de investitii.Cu cateva zile inainte, ministrul economiei Adrian Videanu sustineaca aceste participatii nu vor fi vandute.

Dincolo de elemente care oricum nu sunt conturate, premierul aspus in Parlament ca "directia pe care mergem este una corecta" sica uzam de prea multe clisee, cel mai raspandit dintre acesteafiind ca "Guvernul nu a luat nicio masura anticriza".

Dar daca a luat masuri, ele se si vad? Daca cursul leu-euro estestabil, aceasta nu este meritul Guvernului, declara in replicaanalistul financiar Laurian Lungu. Daca premierul este multumit deeconomie, economia nu este multumita de el, au replicat alti oamenide afaceri. Premierul a amintit ca una dintre principalele masuricare au ajutat economia este neimpozitarea profituluireinvestit.

"Premierul Boc e multumit de cum merge economia? Majoritateafirmelor nu fac fata fiscalitatii excesive si lucreaza la negru.Sprijinirea mediului de afaceri prin neimpozitarea profituluireinvestit nu ajuta firmele, deoarece acestea nu au profit", adeclarat Ioan Micula, unul dintre cei doi actionari ai grupuluiEuropean Drinks, producatorul apei minerale Izvorul Minunilor, alberii Burger si al sucurilor Fruttia si Adria.

Guvernul sprijina economia prin facilitati fiscale acordatefirmelor care angajeaza someri, a sustinut premierul.

Masura de sprijinire a firmelor care angajeaza someri nu ajutamediul de business, potrivit lui Micula: "Modul de a gandi acesteajutoare este gresit. Ce fac in legatura cu firmele care suntnevoite sa faca disponibilizari".

Omul de afaceri a mai spus ca desi mentinerea cursului leu-eurola un nivel stabil, cat si pastrarea taxei pe valoare adaugata si acotei unice la nivelul anterior crizei au ajutat mediul de afacerilocal, majoritatea masurilor luate in cursul anului trecut nufunctioneaza.

"Romania nu o sa isi revina pana in momentul in care bancile vorscadea dobanzile la creditele in lei, deoarece abia atuncicompaniile vor relua angajarile, iar oamenii vor relua consumul.Niciun camatar nu da credite cu dobanda de 37%, asa cum face statulroman."

Masurile guvernului au si aparatori. Radu Timis, proprietarulproducatorului de mezeluri CrisTim - companie cu afaceri de peste90 mil. euro din businessul de mezeluri, sustine ca cel maiimportant aspect in acest moment este faptul ca exista in piata ostabilitate financiara si politica.

"Este extraordinar faptul ca nu a fost schimbata cota unica, iarTVA-ul nu a crescut, asa cum s-a intamplat in Spania. (Aceasta afost prezentata de premier ca o masura buna luata de guvernul sau -n.n.) In plus, cursul leu-euro a scazut, asa ca de ce sa ii maicertam pe guvernanti? Spuneti-mi care exportator nu importa celputin jumatate din materia prima necesara? Nu ajuta un curs stabilla plata creditelor luate de populatie in euro?", a declaratTimis.

Alti analisti sunt de parere ca premierul si-a asumat indiscursul sau niste merite, legate de curs de schimb sau deinflatie, care nu apartin Guvernului, ci Bancii Nationale aRomaniei.

"Cred ca premierul face o confuzie mare intre obligatiileMinisterului de Finante si obligatiile BNR. Nu spun ca politicafiscala, la nivel macroeconomic nu a ajutat. A fost importantamentinerea deficitului bugetar in tinta agreata cu FMI, iar faptulca nu a crescut semnificativ fiscalitatea, adica nu au fostmajorate cota unica sau TVA, nu este putin lucru. Dar de aici sipana a-si asuma evolutiile cursului de schimb si ale inflatiei edistanta mare", comenteaza Laurian Lungu, managing partner la firmaMacroanalitica, o companie de cercetare macroeconomica. Aceeasiopinie este impartasita si de analistul financiar Dragos Cabat,managing partner la firma de consultanta Financial View.

"In primul rand s-a laudat cu lucruri pe care nu le-a facut el(premierul Emil Boc in discursul in fata Parlamentului - n.r.)(...) Din acest moment ar putea incepe sa faca lucruri reale pentrueconomie, pentru ca pana acum nu au miscat prea mult. Prioritati arfi simplificarea sistemului fiscal, adica reducerea birocratiei, aevaziunii fiscale, a coruptiei, si, o a doua prioritate, realizareade investitii publice", apreciaza analistul financiar DragosCabat.

Lungu spune ca se puteau face mult mai multe in 2009, la nivelde politici publice, si cel mai grav este faptul ca nu exista ostrategie coerenta, ci doar masuri punctuale, aplicate ad-hoc.

"Sincer, «Prima casa» de anul trecut nu a avut prea mare efect,deoarece s-au vandut foarte multe case vechi, deci nu s-au facutinvestitii reale. Sa speram ca s-au vandut destule, si acum existabani, iar cei ce au incasat vor construi in 2010. Firme salvate nuprea am vazut. Anul trecut au intrat in insolventa firme cunemiluita si cea mai mare parte sunt tepe profesioniste protejatede lege. Aici statul ar trebui sa ia o masura rapida astfel incatinsolventa, care a devenit un sport national, sa nu mai fie asausor operationala mai ales cand este vorba de fraude", afirmaMarcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale deconstructii AdePlast, cu afaceri de 27,5 mil. euro.

Masurile de relansare ale Guvernului Boc si impactul lorin economie

1. Investitiile In infrastructura

Guvernul sustine ca a alocat cea mai mare suma de dupa 1990pentru infrastructura, dar piata cimentului a scazut anul trecut cu30%, iar a utilajelor de constructii cu 70%

2. Neimpozitarea profitului reinvestit

Banii ramasi in companii - 4 mil. euro in 2009, 80 mil. euroestimari pentru 2010 - reprezinta sub 3% din totalul impozitului peprofit platit de companii in 2010

3. Scutirea la plata CAS a firmelor care angajeaza someri

Nu exista date privind numarul de someri angajati

4. Programul Prima Casa

17.000 de credite acordate, dar numai jumatate din plafonconsumat. Guvernul apreciaza ca au fost salvate 9.500 de locuri demunca si 500 de firme. Nu este clar din ce sector sunt firmele,luand in considerare ca90% din locuintele cumparate au fost vechi.

5. Programul Rabla

32.327 de beneficiari au primit 22 de milioane de euro in 2009,pentru 2010 sunt disponibile 111.000 de vouchere. 25 de milioane deeuro sunt alocate in Programul Rabla pentru tractoare, care ajungpentru circa 6.000 de unitati. Problema este ca acesti banidetermina in primul rand importuri

6. Zece case In fiecare comuna

O intentie

7. Reabilitarea termica

In 2009 au fost alocate 90 mil. euro, dar au fost folosite doar40 de milioane de euro, pentru circa 700 de blocuri (25.000 deapartamente)

8. Primul Siloz

94 de companii implicate in 2010. Programul a fost folosit totdoar de marile companii din agricultura, care oricum aveau undesa-si depoziteze recolta

9. Reabilitarea a 10.000 km de drumuri

In intentie

10. Vanzarea locuintelor ANL pentru tineri.

In intentie

11. Sprijnirea IMM prin Fondul de garantare - 90.000 locuri demunca sprijinite in 2009, afirma guvernul, 110.000 de locuri demunca de la 6.000 de firme pentru 2010

12. Garantii guvernamentale pentru creditele folosite laproiectele cu fonduri UE - in curs

13. Majorarea plafonului maxim de acordare a prefinantariipentru beneficiarii de fonduri UE, de la 15% la 30%.

14. Amanarea la plata a obligatiilor restante la buget alecompaniilor

660 de cereri, 413 aprobari pentru sase luni amanare, in valoarede 50 mil. euro

15. Scutirea de la plata impozitului pe venit si CAS pentrusomaj tehnic

Estimari de mentinere a circa 200.000 de locuri de munca

16. Compensarea TVA de recuperat 1 mld. euro compensari in 2009,600.000 de compensari pentru 16.000 de firme

17. Accelerarea rambursarii TVA

Rambursarea electronica, rambursarea automata pentru sub 10.000de lei si la exportatori; 2,5 mld. euro rambursari de TVA in2008

18. Scheme de garantare pentru firme prin CEC Si Eximbank -nicio informatie privind numarul firmelor sau impactul ineconomie

19. Ajutoare de stat pentru firme

8,1 mld. euro pentru 29 de masuri de sprijin financiar; nu esteclar care sunt aceste masuri; ajutoare de minimis pentru 342 deproiecte in valoare de 39 mil. euro

20. Stimularea industriei chimice Si energetice prinsubvenTionarea preTului la Gaz - un mare beneficiar este Interagro,detinut de omul de afaceri Ioan Niculae

21. Reducerea numarului de taxe Si tarife Din cele 491 de taxeau ramas 283, afirma Guvernul

22. Tarife mai mici cu 10% la operatiunile RegistruluiComertului

23. Cota redusa de TVA de 5% pentru cumpararea de locuinte noi(a fost introdusa de Guvernul Tariceanu)

24. Accelerarea absorbtiei de fonduri europene

In 101 comune (din totalul de 2.700) se modernizeaza 1.000 de kmde drum cu 200 mil. euro in 2010; in 208 comune se fac 2.000 de kmde conducte de canalizare si apa in valoare de 600 mil. euro; altedate nu a dat Guvernul; gradul de absorbtie este de doar 7% panaacum, conform informatiilor de la Finante

25. Evaziunea fiscala. Guvernul spune ca este foarte redusacolectarea veniturilor la buget, dar nu da nicio solutie pentrucresterea acesteia

26. Cota unica de impozitare pentru firme este o masura luataacum sase ani. Mai poate aparea intr-un plan de relansare economicain 2010 daca a fost luata acum sase ani?

27. Nivelul de impunere la persoane fizice, de 16%, este lajumatate faTa de media europeana, de 37%.

Este, la fel, o masura luata acum sase ani

28. Mentinerea TVA la 19%. Nu este o masura de relansare. A fostdecisa acum 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24