• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Eveniment

De ce renunţă Agricultura la amenda pentru terenul nelucrat: „Sunt destule taxe“

De ce renunţă Agricultura la amenda pentru terenul nelucrat: „Sunt destule taxe“

Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Autor: Gabriel Razi, Liviu Iancu - Mediafax

12.05.2011, 23:35 405

Legea care ar permite suprataxarea proprietarilor care nu îşilucrează terenurile agricole, susţinută puternic la niveldeclarativ de mai mulţi membri ai Guvernului şi care ar fi adus 200mil. euro la bugetul de stat, riscă să rămână în stadiu de proiect,justificarea oferită de Ministerul Agriculturii fiind că "suntdestule taxe".

"Neoficial, decizia politică a fost: «Băi, avem destule taxe!»",a declarat ieri Adrian Rădulescu, secretar de stat în MinisterulAgriculturii, în cadrul unei conferinţe pe teme agricole.

Mult discutata lege nu a avut însă până acum nici macăr formaunui proiect, existând doar declaraţii pe această temă.

Ideea impozitării terenurilor agricole nelucrate a fost anunţatăde ministrul agriculturii Valeriu Tabără la începutul acestui an,dar propunerea a fost susţinută şi de mi­nis­trul de finanţeGheorghe Ia­lomi­ţia­nu, dar şi de preşe­din­tele TraianBăsescu

Dacă la începutul acestui an Valeriu Tabără sus­ţinea ideea deintro­du­ce­re a unei suprataxe de 400/lei (100 euro) pe hec­tarpentru pro­prie­tarii care nu îşi lucrează te­renurile agricole,discursul mi­nis­tru­lui s-a schimbat trep­tat în ultimele luni. Ela venit ul­terior cu precizări spu­nând că legea poate fiapli­ca­tă doar celor care nu îşi igienizează terenurile, că estenecesară sincroniza­rea acestei măsuri cu legea arendării, dar şică măsura întârzie pentru că doreşte ca această lege să fieadoptată prin vot parlamentar şi nu prin ordonanţă de urgenţă.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare,din care 9,4 milioane sunt terenuri arabile. În prezent nu există ostatistică clară privind suprafaţa terenurilor nelu­cra­te, însă seestimează că există între 1 şi 2 milioane de hec­ta­re de teren pecare cresc buruieni. În bani, dacă pe tere­nu­rile ne­lucrate s-arplanta grâu sau porumb în agricultura ro­mâ­neas­că ar intra întotal între 400 mil. euro şi 800 mil. euro, având în vederepreţurile actuale de pe pieţele internaţionale.

Decizia anunţată de Tabără a fost apreciată şi de mariipro­ducători agricoli precum Ioan Niculae, Culiţă Tărâţă sau AdrianPorumboiu, care exploatează împreună aproape 100.000 de hectare deteren agricol.

Recent, Ioan Niculae a declarat că străinii deţin în Româniapeste 150.000 de hectare de teren agricol pe care nu le lucrează,acestea fiind achiziţionate doar pentru a primi subvenţii. "Ar fifoarte bine venită legea taxării celor care nu îşi lucreazăterenurile", spunea în urmă cu câteva zile proprietarul Interagro.El a adăugat că România a ajuns în situaţia de a exporta subvenţii,pentru că foarte mulţi italieni, germani, austrieci, unguri aucumpărat terenuri şi primesc pentru ele sprijin de la stat, fără săle fi lucrat vreodată.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787