Eveniment

De ce sunt produsele ecologice de patru-cinci ori mai scumpe

23.04.2009, 00:00 1135

La producator, produsele ecologice sunt cu 30% pana la 50% mai scumpe decat cele pentru care se folosesc ingrasaminte chimice, iar adaosurile comerciale din marile retele de supermarketuri sau hipermarketuri ridica bonul de casa pentru cateva alimente la sute de lei. Care este motivul pentru care cumparatorii platesc de patru - cinci ori mai mult daca vor sa manance sanatos?
Produsele bio sunt compuse strict din plante, ingrediente organice fara a fi modificate genetic sau fara a li se fi adaugat alte produse chimice. Plantele se cultiva pe terenuri pe care nu a fost aplicat niciun ingrasamant chimic, apoi sunt culese si supuse macerarii fara a li se aplica procedee chimice, iar in ultima faza sunt ambalate fara conservanti sau alti substituenti chimici. In plus semintele folosite nu sunt modificate genetic, ci controlate biologic.

Randament mai scazut
Astfel, costurile de productie sunt mult mai ridicate, in timp ce randamentul este mai scazut. „Un hectar cultivat cu grau poate avea o productie de 5 tone, in timp ce de la un hectar ecologic obtii 2,5 tone", explica Mircea Marinescu, inginer agronom, care cultiva 700 de hectare cu grau, floarea-soarelui si mustar, toate ecologice.
„Produsele folosite in productie sunt mai scumpe, ca si forta de munca. Vorbim despre o metoda traditionala, cu sapa si plugul, si ai nevoie de un numar mai mare de oameni, dublu sau chiar triplu decat la o cultura normala", il completeaza Aurel Petrus din Calarasi, proprietarul Auger Petrus prin care cultiva cereale ecologice.
Cheltuielile totale pentru infiintarea unui hectar cu cereale incep de la 2.000 de lei si pot ajunge la peste 3.000 de lei, in cazul culturilor de floarea-soarelui sau soia. „Pentru grau, unde doar costul de productie este de 790 de lei/ tona, poti avea un beneficiu de 730 de lei/ hectar. La floarea-soarelui, costul de productie este de 1.400 de lei/tona, iar beneficial de 780 lei/hectar", spune Petrut.
Omul de afaceri se va indrepta insa spre produsele pentru care cererea este mai mare, cum ar fi orzul de bere. In prezent obtine 1.000 de tone de orz.

Bio: 2% din suprafata agricola
Agricultura ecologica ocupa sub 2% din totalul suprafetei agricole din Romania, adica aproape 250.000 de hectare, iar productia totala, care include cereale, fructe legume sau plante medicinale, nu reuseste sa acopere nici 25% din necesarul intern. Suprafata terenului destinat produselor ecologice a crescut de 10 ori in ultimii sapte ani, de la 28.000 de hectare in 2001 la 220.000 in 2008, dupa cum arata datele Ministerului Agriculturii, dar pentru a deveni o afacere care sa ajute sectorul agricol sa depaseasca macar problema importurilor masive, agricultura ecologica are nevoie de cel putin un milion de hectare.
„Suprafata maxima ar fi de 1,5-2 milioane de hectare, dar asta necesita timp, mai ales ca perioada de conversie pentru un teren lasat parloaga este de cel putin doi ani. Mai mult, nu intotdeauna terenurile nelucrate sunt cele mai bune pentru agricultura ecologica. Am folosit o suprafata care a determinat in 2 ani o productie cu 30% mai mica decat daca as fi cultivat in conditii normale", a declarat Ioan Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE).

Exportam 50% din productia ecologica
El a apreciat ca in Romania sunt circa 4.000 de operatori ecologici, care cultiva, in principal, soia, floarea-soarelui, in, grau, porumb sau obtin miere eco­logica. Toncea a aratat ca in 2007 operatorii ecologici au produs marfa in valoare de 120 milioane euro, din care 50% a fost exportata in tari precum Germania, Italia, Austria, Ucraina sau Rusia. In 2007, livrarile externe de produse ecologice agroalimentare au reprezentat, din punct de vedere valoric, 8% din exportul total de produse alimentare si agricole conventionale, potrivit presedintelui FNAE.
Principala problema cu care se confrunta investitorii in sectorul ecologic este partea de procesare, segment deloc dezvoltat in Romania si ale carui cheltuieli uriase mai pun cateva procente la costul total al produselor.
Italia ocupa primul loc in topul tarilor cu cea mai puternica agricultura ecologica, practicata in peste 1,2 mil. ha. Ea este urmata de Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO