Eveniment

Deprecierea leului aduce a doua scumpire a carburantilor de anul acesta

18.01.2009, 18:43 17

Deprecierea leului in comparatie cu moneda americana a adus a doua majorare a preturilor la pompa dupa ce la inceputul anului toate companiile petroliere au scumpit produsele rafinate ca urmare a trecerii la standardele Euro 5 si a majorarii accizelor.
Chiar daca barilul de petrol se zbate la minime istorice, evolutia pretului la carburanti nu poate prelua aceste scaderi din cauza deprecierii puternice a leului in raport cu dolarul.
Astfel, comparativ cu preturile la pompa de la sfarsitul anului trecut, in prezent benzina costa cu circa 8-9% mai mult, in timp ce motorina are un pret de vanzare cu circa 5-6% mai mare.
In contextul in care, potrivit reprezentantilor Rompetrol, Romania este o tara dependenta de importurile de titei in proportie de 40-45% din consumul intern, importuri exprimate in dolari, deprecierea leului in raport cu moneda americana nu lasa fara impact costurile de productie a carburantilor, respectiv preturile la pompa.
"Trebuie sa tinem cont ca in stabilirea pretului final al carburantilor se iau in calcul o multitudine de indicatori variabili, de la costurile cu materiile prime necesare (titei si altele) si pana la cele de distributie, la acestea adaugandu-se accizele si taxele stabilite de Guvern. De asemenea, nu trebuie neglijata influenta semnificativa a unor factori economici externi, independenti de activitatea companiei cum ar fi rata de schimb valutar, evolutiile cotatiilor internationale atat ale materiei prime, cat si ale produselor finite (benzine, motorine)", explica reprezentantii Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului petrolier Rompetrol.
Potrivit datelor Rompetrol, rata de schimb leu/dolar s-a depreciat cu aproximativ 9% de la inceputul acestui an.
Astfel, toti marii jucatori au anuntat majorarea preturilor la pompa. Petrom, cea mai mare companie locala, a majorat de sambata cu sase bani pe litru pretul benzinei si al motorinei, astfel incat benzina Premium fara plumb costa 2,93 de lei pe litru in timp ce motorina Euro Diesel 5 costa 3,23 de lei pe litru.
Rompetrol Downstream a majorat vineri cu trei bani pe litru pretul benzinei si al motorinei. Astfel, benzina Efix 95 si Euro Super 98 fara plumb pot fi achizitionate la preturi de 3,15 lei/litru, respectiv 3,78 lei/litru. Pretul pentru motorina Efix Diesel creste la 3,57 lei/litru, in timp ce sortimentul Super Euro 5 va costa 3,54 lei/litru. Totodata, motorina Winter va costa 3,87 lei/litru.
Subsidiara din Romania a grupului rus Lukoil a crescut saptamana trecuta cu pana la sapte bani pe litru pretul benzinei si al motorinei, potrivit datelor companiei. Benzina COR 95 fara plumb Euroluk costa 3,07 lei, iar sortimentul COR 98 fara plumb Super Euroluk poate fi cumparat pentru 3,39 lei. Motorina Euro L Diesel costa 3,43 lei/litru, iar motorina Super Euro L Diesel poate fi achizitionata la pretul de 3,55 lei/litru.
"Fiecare companie de profil isi stabileste pretul final al carburantilor dupa un algoritm propriu, corelat cu evolutia pietei de profil pe care activeaza si care depinde atat de costurile de productie, cat si de conexiunile externe pentru aprovizionarea cu materie prima si, in acelasi timp, pentru exportul de produse finite", mai spun reprezentantii Rompetrol.
 
Preturile la pompa
  • Petrom a scumpit benzina si motorina cu circa 9%, respectiv 5% de la inceputul anului.
  • Rompetrol a aplicat majorari la benzina si motorina de 8%, respectiv 6% de la inceputul anului.
  • Lukoil Romania a majorat preturile la benzina, respectiv motorina cu 10%, respectiv 6% in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO