Eveniment

Dezvoltatorul Casei Radio, dat in judecata de britanicii de la CP Holdings

28.01.2008, 18:29 23

Compania israeliana Elbit Medical, dezvoltatorul proiectului imobiliar Dambovita Center construit pe locul fostei Casa Radio, a fost data in judecata de compania britanica CP Holdings, detinuta de magnatul israelian Bernard Schreier, care solicita despagubiri de 33,5 milioane de euro, pentru ca nu mai este inclusa in proiect.
Astfel, CP Holdings a inaintat o plangere la inalta Curte de Justitiei de la Londra referitoare la un acord privind optiunea de preluare a unei participatii de 25% la proiectul Dambovita Center, care va atrage o investitie de circa 600 mil. euro.
Proiectul imobiliar, la care lucrarile de constructie au inceput anul trecut, va fi construit pe un teren de 600.000 de metri patrati, in zona centrala a Bucurestiului, si va include un centru comercial de 120.000 mp, doua cladiri de birouri cu cate 40 de etaje, un hotel de cinci stele cu 320 de camere si un aparthotel cu 115 camere, precum si o zona rezidentiala de 35.000 mp.
Israelienii de la Elbit Medical sustin ca omul de afaceri Bernard Schreier nu a platit pentru aceasta optiune, potrivit publicatiei israeliene Haaretz. Potrivit unui comunicat al Elbit Medical, compania neaga acuzatiile la care se refera plangerea si intentioneaza sa se apere impotriva revendicarii pe care o considera "falsa, tendentioasa si fara nici o valoare".
Elbit Medical recunoaste ca a fost prelungita optiunea pentru preluarea participatiei de 25%, insa aceasta a expirat la sfarsitul anului trecut.
Optiunea a fost oferita lui Schreier pentru o suma mai mica decat valoarea actuala a proiectului, care a inceput sa creasca odata cu inceperea lucrarilor, iar Elbit Medical nu mai este interesata de un parteneriat. De altfel, Moti Zisse, proprietarul companiei Elbit Medical, este partenerul lui Schreier la un alt proiect imobiliar important, statiunea Obuda Island din Budapesta.
Complexul Casa Radio este unul dintre cele mai mari proiecte ale Elbit Medical in Europa de Est. Elbit Medical are o participatie de 75% la proiect, care urmeaza sa fie finalizat in termen de sase ani. Statul roman are o participatie de 15%, iar restul actiunilor revin companiei turcesti Cenk Vefa Kucuk.
CP Holdings este inregistrat in Marea Britanie, fiind specializat in investitii imobiliare. Totodata, compania este actionarul majoritar al grupului ungar Danubius Hotels, cu o participatie de 70%.
Lantul hotelier este prezent si pe piata romaneasca, unde controleaza Balneoclimaterica Sovata.
Grupul Europe Israel este actionarul majoritar al firmei Elbit Medical Imaging, listata la bursa americana Nasdaq si prezenta in Romania prin doua firme, Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Dambovita Center, si BEA Hotels Eastern Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO