Eveniment

Erste: Consumul revine anul viitor pe creştere modestă

14.07.2010, 23:40 20

Consumul va creşte anul viitor în România cu aproximativ 1%,după doi ani de declin, însă veniturile disponibile vor scădea întermeni reali din cauza creşterii inflaţiei, potrivit unui raportal Erste Bank.
"După doi ani consecutivi de declin sever, consumul gospodăriilordin România ar putea creşte cu aproximativ 1% în 2011, în măsura încare acordarea de noi credite de consum îşi va mai reveni. Deciziade a relaxa în continuare politica monetară prin reducerearezervelor minime obligatorii şi creşterea volumului resurselorfinanciare disponibile pentru sectorul privat - datorită procesuluiambiţios de consolidare fiscală pe care l-a trasat guvernul -susţin acest scenariu. Totodată, salariile nominale ar putea sărevină pe un trend crescător anul viitor", consideră analiştiiaustrieci.
Conform celor mai recente prognoze ale BCR, cea mai mare bancă depe piaţă, economia va scădea în acest an cu 3%, revenirea pecreştere urmând să se amâne pentru anul 2011.
Evoluţia consumului este puternic influenţată de majorareavenitului disponibil, analiştii Erste anticipând la nivelulregiunii o majorare a consumului cu 1 - 2,5% în termeni reali, ceeace va contribui la susţinerea creşterii PIB. "Având în vederecreşterea productivităţii, perspectiva solidă pentru majorareasalariilor în sectorul privat şi faptul că avansul şomajului seapropie de vârf, ne aşteptăm la o creştere a venitului disponibilcu 1 - 2,5% anul viitor, se spune în raportul Erste".
În schimb, în România, unde guvernul a aprobat măsuri deausteritate ambi­ţioase, inclusiv majorarea TVA cu 5 puncteprocentuale, venitului disponibil va continua să scadă în termenireali din cauza majorării inflaţiei.
Analiştii Erste anticipează că veniturile disponibile alepopulaţiei vor scădea în România, în termeni reali, cu circa 10% înacest an şi cu încă 0,8% în 2011. Anul trecut venitul disponibil acrescut în România cu circa 15%, după ce a urcat cu aproximativ 20%în 2008.
"Venitul disponibil al gospodăriilor, care reprezintă în mediecirca 65% din PIB, a fost afectat recent de majorarea şomajului şide reducerea altor venituri (chirii, profituri, venituri dindobânzi). În contextul în care efectul advers al deteriorăriipieţei muncii a fost compensat parţial de creşterea uşoară apensiilor şi a altor beneficii sociale, venitul disponibil a scăzutmai puţin decât ar fi rezultat din reducerea angajărilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO