Eveniment

Erste: Persista riscul de majorare a dobanzii-cheie

13.10.2008, 20:00 20

Bancile centrale din Europa Centrala si de Est ar putea incepe reducerea ratelor dobanzii cheie, dar in Romania si in Ucraina persista inca un risc de cresteri ale acestora, apreciaza analistii Erste Grup, actionarul BCR.

"Incepand cu vara anului 2007, toate bancile din zona ECE au majorat ratele dobanzii cheie, incetinind astfel cresterea economica si pastrand inflatia sub control. Consideram ca ciclul de restrictionari s-ar putea apropia de final. In Romania si in Ucraina persista inca un risc de cresteri ale ratei dobanzii cheie, insa este putin probabila o restrictionare mai puternica datorita dezinflatiei preconizate pentru urmatoarele cateva luni", sustin analistii grupului austriac.
Consiliul de Administratie al BNR a decis la finele lunii trecute sa mentina dobanda cheie la leu la 10,25% pe an, dupa ce a operat din octombrie si pana in iulie nu mai putin de sapte majorari la rand, in urma carora dobanda de politica monetara a urcat cu 3,25 puncte procentuale, de la 7% pe an. Analistii Erste mentioneaza ca recesiunea din Letonia si Estonia nu se va repeta si in alte state din Europa Centrala si de Est.
Potrivit acestora, structura datoriei prezinta o situatie mai buna in restul statelor din Europa Centrala si de Est, intrucat rezervele valutare "acopera intreaga datorie externa pe termen scurt - care reprezinta mai putin de jumatate, in comparatie cu cea a tarilor baltice, in cadrul PIB".
Expertii grupului financiar mai spun ca incetinirea economica din zona euro ar putea avea ca efect "o accelerare a transferului productiei din Europa Occidentala catre ECE, unde costurile fortei de munca sunt mult mai scazute.
In ceea ce priveste cresterea economica, analistii austrieci apreciaza ca anul acesta Romania va inregistra cel mai mare salt al PIB din zona, urmata de Slovacia cu 7,4% si Serbia cu 6,8%. Anul viitor, economia locala va inregistra al doilea avans din regiune, de 6%, dupa cresterea de 7% estimata pentru Serbia, in timp ce in 2010 PIB-ul Romaniei va urca cu 5,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO