Eveniment

„Este soare in programul «Rabla». Batem toate recordurile in 2010”

„Este soare in programul «Rabla». Batem toate recordurile in 2010”
10.03.2010, 23:04 23

Ministerul Mediului va suplimenta cu inca 50.000 de tichetevalorice programul pentru innoirea parcului auto, ajungandu-se laun total de 110.000 de vouchere sau rable casate, dupa ce inprimele trei saptamani de la demararea "Rabla" au fost epuizatetoate voucherele destinate persoanelor fizice.

"Anul acesta, in trei saptamani de la demararea programului«Rabla» am casat peste 32.000 de masini, adica la fel de multe cain intreg anul 2009. Saptamana viitoare printr-o hotarare de guvernse va mari numarul de tichete cu inca 50.000 de vouchere,echivalentul a 190 de milioane de lei (45 mil. euro - n.r.). (...)Vremea este buna in ceea ce priveste programul «Rabla». Este soaresi speram sa batem toate recordurile in acest an", a declaratLaszlo Borbely, ministrul mediului.

Pentru noile vouchere se ia in calcul reducerea termenului devalabilitate de 3 luni de la eliberare, fata de data de 23noiembrie in prezent, pentru a descuraja specula. Potrivitministrului mediului, multi dintre cei care au cumparat acumvouchere doresc sa le pastreze pana aproape de finalul programului,pentru a incasa un pret mai mare pe acestea.

Doar 1.830 de masini vandute

In conditiile in care au fost casate peste 32.000 de rable prinintermediul programului, in primele trei saptamani s-auachizitionat efectiv aproape 1.830 de autoturisme. "Marcilemasinilor achizitionate prin program le vom cunoaste numai in datade 25 a fiecarei luni, atunci cand sunt trimise voucherele spredecontare, alaturi de facturi", a subliniat Gheorghe Popescu,presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.

Programul "Rabla" pentru tractoare va demara pe data de 20martie, oferindu-se o prima de casare de 17.000 de lei (aproximativ4.000 de euro), valoare care insa nu poate depasi 50% din pretultractorului nou. Spre deosebire de automobile, la achizitia unuitractor se va putea utiliza un singur voucher, care nu va fitransmisibil.

Pentru persoanele juridice mai sunt rezervate in prezent 1.000de vouchere, potrivit oficialilor din Ministerul Mediului, fiind inprezent cereri pentru achizitia a 300 de masini noi de catrefirme.

Din 2011 este posibila ca taxa de poluare in forma actuala safie modificata, potrivit Ministrului Mediului. Taxa a revenit de la1 ianuarie si pentru automobilele cu motoare Euro 4 si sub 2,0litri capacitate cilindrica, revenire care a dus la o scadere de85% a inmatricularilor de masini in ianuarie, la aproximativ 2.100de unitati.

"Analizam pana in iunie daca vom modifica sau nu taxa de poluareincepand cu 1 ianuarie 2011. Am stabilit luna iunie ca sa oferimpietei un avans de jumatate de an inainte de modificarea efectiva ataxei", a subliniat Laszlo Borbely.

Pe langa programul "Rabla", in termen de doua luni MinisterulMediului va demara si programul "Casa Verde", prin intermediulcarora persoanele fizice isi vor putea inlocui sau completasistemele clasice de incalzire a locuintei cu sisteme careutilizeaza energie regenerabila.

"In termen de o luna vom finaliza toate aspectele legate dedesfasurarea programului «Casa Verde» din acest an. Bugetulpreconizat este de 310 mil. lei, la care se pot adauga alte 300mil. lei din credite. Exista deja un portofoliu de 400 de firmeagreate", a subliniat Borbely.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO