Eveniment

Euro creste, sustinut de cumparari ale clientilor

17.06.2005, 20:08 15

Euro a fost evaluat ieri la 36.172 de lei, cu 29 de lei mai mult decat cotatia precedenta. Aprecierea euro a avut loc in conditiile in care pe piata au aparut ordine de cumparare de valuta, dupa ce o emisiune de titluri de stat a ajuns la scadenta, apreciaza un dealer.

Dolarul a pierdut 144 de lei, cursul coborand pana la 29.856 de lei, dupa ce a inregistrat deprecieri fata de euro pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.105/36.155 de lei pentru un euro.

In prima parte a sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de cumparare, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 36.170/36.200 de lei pentru un euro.

Spre sfarsitul zilei au aparut insa ordine masive de vanzare, cotatiile coborand rapid pana la 36.105/36.155 de lei, la inchiderea pietei.

"Cumpararile de dimineata au aparut in conditiile in care au fost scadente la titluri de stat in valoare de 1.200 de miliarde de lei (33 mil. euro). La ceva timp dupa anuntarea cursului oficial au aparut insa ordine mari de vanzare de valuta. Cel mai probabil acestea au provenit de la un client mare, care a considerat conditiile atractive, insa este greu de precizat. Volumele tranzactionate pe piata au crescut fata de zilele precedente", a comentat un dealer. Evolutia arata ca exista in continuare vanzatori de valuta care stau in afara pietei, asteptand o crestere a cotatiilor pentru a actiona.

Piata a inregistrat miercuri un excedent de 8 mil. euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 93 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat din nou, pana la 49 mil. euro.

Dolarul a pierdut din nou teren pe pietele internationale, dupa publicarea unor date dezamagitoare. Euro s-a apreciat astfel pana la 1,2110 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24