Eveniment

Excedent de 3 mld. euro din comerţul internaţional cu servicii. Exporturile de IT&C şi servicii de transport s-au dublat într-un deceniu

Prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat la Academia Română: „Vom rămâne în continuare dependenţi de UE, dar trebuie să aducem valoare mai mare din alte pieţe“

Prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat la Academia Română: „Vom rămâne în continuare dependenţi de UE, dar trebuie să aducem valoare mai mare din alte pieţe“

Autor: Adelina Mihai

22.08.2016, 00:06 342

Creşterea economică de 5,2% din primul semestru al acestui an bazată pe consum ilustrează o situaţie diferită de cea din 2008, pentru că o parte din problemă a fost rezolvată de surplusul de circa 3 miliarde de euro provenit din comerţul internaţional de servicii.

România are o poziţie favorabilă în rândul statelor din Europa Centrală şi de Est la capitolul comerţ internaţional de servicii, marcând în primele şase luni ale anului un excedent de circa 3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat.

Cu toate acestea, avantajul de a fi în acest clasament după Polonia (care a înregistrat un excedent de peste 5 mld.  euro) şi în faţa unor state precum Ungaria (cu un plus de 2,5 mld. euro la comerţul cu servicii) sau Cehia (1,4 mld. euro) este atenuat de deficitul de la comerţul internaţional de bunuri, care a crescut la 4,5 mld. euro în primele şase luni ale anului.

„Toate datele statistice din primul semestru confirmă că recordul de creştere trimestru la trimestru (+6% creştere a PIB în T2/2016 faţă de T2/2015- n.red.) şi semestru la semestru (+5,2% creştere economică în S1/2016 vs. S1/2015) se explică în primul rând prin creşterea consumului. Categoric, la ora actuală suntem pe un model de consum. Dar spre deosebire de anul 2008, dispunem în prezent de o contrapondere a deficitului de bunuri reprezentată de excedentul la comerţul de servicii, care în 2008 nu exista. Dacă acest excedent nu ar exista, România ar resimţi în viitor problema creşterii economice bazate pe consum, dar fără investiţii“, a explicat prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Macromodelare Economică al Academiei Române.

În opinia lui, susţinerea exportului de servicii creative, sprijinul acordat investitorilor străini din sectorul „maşini şi echipamente de transport“ care vor să vină în România, creşterea exporturilor româneşti de alimente şi diversificarea pieţelor de export sunt direcţiile către care trebuie să se îndrepte politicile guver­namentale privind comerţul internaţional de bunuri şi servicii, astfel încât creşterea economică să fie sustenabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO