Retail&Agrobusiness

„Averea“ jucătorilor din comerţul modern a crescut cu 2 mld. lei în 2015. Retailerii au magazine şi depozite evaluate la 18 mld. lei

„Averea“ jucătorilor din comerţul modern a crescut...

Autor: Cristina Rosca

20.07.2016, 00:00 147

♦ Activele imobilizate totale ale jucătorilor din comerţul modern s-au apropiat anul trecut de 18 mld. lei după un avans de aproape 13% comparativ cu 2014 ♦ Creşterea vine ca urmare a investiţiilor realizate de retaileri în magazine noi, în extinderea spaţiilor de depozitare şi în achiziţia de terenuri ♦ Pe piaţa imobiliară din România există patru jucători cu portofolii de peste 4,5 mld. lei fiecare, respectiv NEPI, Globalworth, CA Immo-Immofinanz (entitatea creată în urma fuziunii) şi Kaufland.

Totuşi, modelul de business al retailerilor şi al jucă­torilor din sectorul imo­biliar este total diferit. Astfel, dezvoltatorii imo­biliari îşi extind constant portofoliul pentru că sursele de venit sunt chiriile sau vânzările ulterioare ale acestor proprietăţi.

Pentru Kaufland spre exemplu, modelul de business este diferit. Nemţii şi-au dezvoltat portofoliul imobiliar doar pentru că s-au extins puternic.

Grupul german Schwarz, care deţine reţelele Kaufland şi Lidl, are un portofoliu imobiliar evaluat la 9 mld. lei, respectiv jumătate din totalul activelor din domeniu. Kaufland şi Lidl ocupă primele două locuri în piaţă cu active de 5 şi respectiv 4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO