Eveniment

Executivul se gandeste la conditii mai stricte de autorizare a navelor

30.04.2003, 00:00 22

Guvernul va reduce termenul de valabilitate a certificatelor de functionare eliberate de fostul Registru Naval Roman, astfel incat toate navele romanesti sa fie obligate sa isi reinnoiasca aceste documente pana la 15 iunie, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Prin aceasta masura, care va fi promovata printr-o ordonanta de urgenta, Executivul intentioneaza sa elimine acele ambarcatiuni aflate sub pavilion romanesc care au probleme de ordin tehnic si nu indeplinesc conditiile necesare privind siguranta maritima. In cazul navelor care nu isi vor reactualiza certificatele de functionare, dreptul de arborare a pavilionului romanesc va fi retras.
Legea 412/2002 privind navigatia civila prevede ca documentele eliberate navelor si companiilor de navigatie raman valabile pana la data expirarii lor, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2003. Pentru a evita cazurile in care navele romanesti sunt retinute in porturi straine pentru ca nu indeplinesc conditiile de securitate stabilite, Executivul intentioneaza sa modifice termenul limita de 31 decembrie 2003, reducandu-l cu circa sase luni, si sa reanalizeze toate autorizatiile de functionare acordate pana in prezent.
Ministerul Transporturilor va stabili, totodata, conditii stricte de autorizare si inregistrare a navelor si va verifica mai des calitatea tehnica a acestora.
Astfel, pentru a fi autorizati sa desfasoare activitati de transport naval, agentii economici trebuie, sa nu fie declarati in stare de faliment, sa nu fi fost condamnati penal pentru infractiuni privind siguranta maritima sau protectia mediului si sa fie certificati profesional, cu o experienta in domeniu de cel putin 3 ani.
In cazul in care isi desfasoara activitatea de transport maritim in ape internationale, firma trebuie sa asigure o garantie baneasca pentru situatiile in care nu plateste sau abandoneaza echipajul in strainatate. Garantia va fi constiuita fie prin depunerea sumei intr-un cont deschis la o banca din Romania, fie sub forma unei polite de asigurare, incheiata cu o societate de profil cu sediul in Romania, si va fi stabilita in functie de numarul navelor aflate in posesie.
Pentru agentii economici care detin in gestiune si exploatare un parc de pana la patru nave, garantia va fi de 60.000 dolari, iar penrtu cei care detin intre cinci si noua nave sau au mai mult de 10 nave, garantia se va ridica la 100.000 dolari, respectiv 200.000 dolari.
Navele cu o vechime de pana la 15 ani vor fi verificate din punct de vedere tehnic cel putin o data pe an, iar navele cu o vechime cuprinsa intre 15 - 20 ani vor fi inspectate de cel putin doua ori intr-un interval de 12 luni. In ceea ce priveste navele mai vechi de 20 ani, acestea vor fi verificate cel putin de trei ori pe an.
Flota romana are 40 de nave inregistrate, toate apartinand unor armatori privati, din care la inceputul anului doar 32, cu o vechime cuprinsa intre 10 si 35 de ani, erau operationale. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO