Eveniment

Exportatorii cer sprijin concret. Vicepremierul Copos ii roaga sa reziste

09.06.2005, 19:39 15

Reprezentantii exportatorilor si ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si IMM, George Copos, s-au intalnit ieri pentru "a examina impreuna problemele cu care se confrunta exportatorii", insa intalnirea nu si-a atins scopul din cauza faptului ca a lipsit elementul principal: dialogul.

Fiecare dintre parti s-a rezumat la a-si prezenta pozitia, iar cei prezenti au ascultat fara sa faca vreun comentariu. De altfel, nici nu au avut cand sa o faca pentru ca, la scurt timp dupa ce si-a sustinut discursul, spre dezamagirea exportatorilor, vicepremierul a plecat, iar comentariile s-au facut in lipsa acestuia.

"Avem prioritati, obstacole si initiative pentru exportatori care, din pacate, sufera, sufera si vor suferi in 2005, in 2006 si poate si in 2007", a spus Copos. Printre prioritatile pe care si le-a stabilit, vicepremierul a amintit restrangerea rolului statului din economie, precum si construirea unei economii de piata functionale. "Vrem sa sustinem intreprinzatorii, sa stimulam libera initiativa, sa avem stabilitate si claritate in ceea ce facem, sa avem un cadru economic prietenos bazat pe o economie de piata care sa functioneze", a spus vicepremierul.

Dupa aproape zece minute de prezentare in timpul careia a povestit si cum i s-au marit ochii premierului japonez cand i-a povestit despre cota unica, Copos a ajuns si la capitolul care ii interesa direct pe cei prezenti la intalnire: obstacole in calea exportatorilor.

"Principalele obstacole in activitatea exportatorilor sunt lipsa oficiilor teritoriale pentru intreprinderile mici si mijlocii, insuccesul coagularii miscarii patronale, aprecierea monedei nationale, insuficienta capitalizare a Eximbank, preturile la utilitati si restrictiile cu privire la acordarea ajutoarelor de stat", a spus Copos.

Urmatorul vorbitor a fost Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), care a spus ca exportatorii solicita guvernului inghetarea preturilor la utilitati pana la o analiza de fond a acestora.

"Aceste preturi nu reflecta costurile de productie a utilitatilor si nu vedem de ce regiile si producatorii de utilitati trebuie sa traiasca pe spinarea importatorilor si a exportatorilor", a spus Ionescu. El a adaugat ca producatorii si regiile ar trebui sa se gandeasca cum sa-si diminueze cheltuielile facute cu sediile luxoase si nu "sa si le recupereze prin preturile exagerate care se rasfrang asupra noastra".

Exportatorii au mai cerut si esalonarea fondurilor alocate pentru sustinerea exporturilor pentru perioada 2006-2009. "Am solicitat cresterea cu 50% a fondurilor pentru export pentru anul 2006, urmand ca apoi cresterea sa fie mai moderata. Astfel, s-ar putea compensa o parte din pierderile inregistrate in acest an ca urmare a cursului valutar", a mai spus Ionescu.

Dupa ce a ascultat solicitarile exportatorilor, fara sa faca nici un comentariu pe marginea acestora, vicepremierul a cerut permisiunea sa se retraga.

"Voi exportatorii sunteti eroi nationali. Cine rezista in 2005 - 2006 este erou! Rezistati! Va rog sa rezistati! Daca o faceti, vi se vor dubla activele!", a spus Copos la plecare.

Nemultumiti ca nu au putut purta un dialog cu reprezentantul guvernului, imediat dupa ce vicepremierul a parasit incaperea, exportatorii au rabufnit.

"Domnul Copos a prezentat foarte frumos, dar as fi fost mai fericita daca ar fi existat si termene la ceea ce si-a propus sa faca si daca acestea ar fi respectate. Este a treia oara cand vad aceasta prezentare a domnului vicepremier, dar nu exista nici o punere in practica", a spus Maria Grapini, presedintele Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER).

"Din punctul nostru de vedere, pana in iunie foarte putine lucruri au avut un rezultat practic", a mai spus Grapini. Ea si-a exprimat nemultumirea fata de ordinea in care vicepremierul a identificat obstacolele cu care se confrunta exportatorii.

"Nu cred ca necoagularea miscarii patronale este mai importanta decat cursul valutar si pretul la utilitati. Prevedem o mare criza industriala daca nu se rezolva problema cresterilor de pret la utilitati. Aceasta nu este o cerinta a UE, deci nu are justificare", a mai spus Grapini.

Reprezentantii exportatorilor au mai spus ca astazi urmeaza sa aiba o intalnire cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul careia vor propune ca, urmand exemplul altor tari, precum Ungaria, sa se permita si in Romania plata in valuta intre furnizori.

De asemenea, vor mai solicita BNR ca, pe langa bonificatia acordata prin Eximbank la dobanda pentru creditele in lei, sa se gaseasca o solutie sa fie oferita o bonificatie si la creditele in valuta. "Practic, nu este posibil, pentru ca bonificatiile sunt decontate catre bancile comerciale de Eximbank, care opereaza doar in moneda nationala, dar propunem sa cautam o solutie", a mai aratat Ionescu.



In disputa cu Vama

Vicepremierul George Copos a declarat ieri ca economia romaneasca este amenintata de produsele de contrabanda si marfurile care intra in tara la preturi subevaluate. "Marea noastra problema este in vama. Aici intra mari cantitati de produse subevaluate si marfuri de contrabanda, o spun cu toata responsabilitatea. Daca nu va faceti ordine in vama, distrugeti economia romaneasca, distrugeti tot ce este industrie in tara si vom ajunge o tara de angajati", s-a adresat vicepremierul sefului Autoritatii Nationale Vamale, Stefan Diaconu, prezent la intalnirea cu exportatorii. In timp ce Copos facea aceste declaratii, Diaconu l-a aprobat spunand ca vicepremierul are "perfecta dreptate". Insa, dupa ce Copos a plecat de la intalnire, Diaconu a afirmat ca acesta este dezinformat si ca "detine informatii din perioada 2000-2004, cand seful Vamii era actualul presedinte al Clubului Rapid". miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO