Eveniment

Exporturile au revenit pe plus în aprilie

Exporturile au revenit pe plus în aprilie

Autor: Gabriel Razi

12.06.2012, 00:05 556

Companiile româneşti au făcut în luna aprilie exporturi de 3,5 miliarde de euro, în creştere cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată estimările preliminare ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Livrările în străinătate făcute de firmele locale în aprilie au frânat însă cu 13% faţă de luna anterioară atunci când valoarea exporturilor s-a ridicat la aproximativ 4 miliarde de euro.

Majorarea exporturilor din aprilie a venit pe fondul creşterii vânzărilor mai mari pe care firmele româneşti le-au făcut pe pieţele din afara Uniunii Europene. Astfel, exporturile în afara Uniunii Europene au crescut în aprilie cu 19%, la 1,1 miliarde de euro.

În acelaşi timp exporturile către pieţele din Uniunea Europeană au coborât cu 2,8%. Plusul la export din aprilie a venit după ce în luna precedentă exporturile s-au redus cu 2,2% pe fondul scăderii comenzilor din vestul Europei.

"Situaţia este conjuncturală pentru că luna aprilie a venit după februarie şi martie care au fost un dezastru din punct de vedere logistic din cauza vremii proaste. Plusul poate fi explicat prin livrările restante din februarie şi din martie pe care exportatorii le-au făcut în aprilie. Contractele pe care le au exportatorii sunt pe termen lung, o creştere într-o lună nu poate fi interpretată ca şi o creştere a cererii. Spre exemplu, eu în martie am avut un vagon de tren plin de cutii metalice care a fost blocat în gară în zăpadă 35 de zile", a explicat Cristian Cornea, director general al Canpack România, cel mai mare jucător de pe piaţa ambalajelor metalice, cu afaceri de aproximativ 70 milioane de euro, care îşi asigură jumătate din cifra de afaceri din livrările în străinătate..

Importurile au scăzut în aprilie cu 0,2% la valori exprimate în euro, ajungând la aproape 4,4 miliarde de euro. Pe ansamblul primelor patru luni s-a înregistrat o creştere a importurilor de 1,1%, la 17 miliarde de euro.

După primele patru luni ale anului, exporturile se ridică la 14,5 miliarde de euro, în uşoară creştere faţă de perioada similară anterioară. Pe scurt, creşterea din aprilie a readus exporturile pe linia de plutire, în condiţiile în care stocul de 10,9 miliarde de euro al exporturilor după primul trimestru era cu 100 milioane de euro sub cel din perioada similară din 2011. În acest context, deficitul comercial din aprilie a ajuns la 866 milioane de euro, fiind cu 12% mai mic decât cel din luna aprilie a anului trecut. Per total, după primele patru luni din acest an deficitul comercial se ridică la 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 78 milioane de euro.

În structura exporturilor maşinile şi echipamentele de transport

Aproape jumătate (41,1%) din exporturile făcute de companiile locale după primele patru luni au fost acoperite de maşini şi echipamente de transport, produsele agroalimentare au reprezentat 6,6%, materiile prime şi mineralele 5,7%, iar produsele chimice au acoperit alte 6,2%. De cealaltă parte, maşinile şi echipamentele de transport au reprezentat 33,1% din importuri, produsele chimice au acoperit 14,6% din total, iar produsele alimentare au însemnat 6,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO