Eveniment

Exporturile de bunuri ale României au crescut în primele două luni, în timp ce în statele din UE au stagnat

Exporturile de bunuri ale României au crescut în...

Autor: Adelina Mihai

18.04.2016, 00:03 278

Exporturile de bunuri ale României au crescut cu 4% în primele două luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2015 (ajungând la valoarea de 8,9 miliarde de euro), în timp ce importurile s-au majorat cu 8% în acelaşi interval (până la 9,9 miliarde de euro).

Spre comparaţie, exporturile şi importurile de bunuri din statele membre ale Uniunii Eu­ropene au stagnat în aceeaşi perioadă, ara­tă datele publicate vineri de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Totuşi, în România deficitul comercial la comerţul cu bunuri s-a adâncit în primele două luni ale anului, ajungând la 1 miliard de euro (faţă de deficitul de 600 de milioane de euro înregistrat în primele două luni din 2015). În schimb Polonia, în acelaşi interval analizat, a marcat un excedent al balanţei comerciale de 1,3 miliarde de euro (în creştere faţă de 1,1 miliarde de euro din primele două luni ale anului trecut), deşi exporturile au stagant în primele două luni (la valoarea de 28 miliarde de euro), iar importurile au scăzut uşor (cu - 1%, până la 26,7 miliarde de euro).

În Germania, cel mai mare partener comercial al României (având în vedere că acolo se duc circa 20% din totalul exporturilor anuale ale ţării noastre), excedentul comercial a crescut cu 3,8 miliarde de euro (adică cu 10%) în primele două luni, după ce importurile au scăzut cu 1%, iar exporturile au crescut cu 1% în ianuarie şi februarie.

Pe categorii de produse exportate şi importate de România în primele două luni ale anului, cele mai importante sunt maşinile şi echipamente de transport şi alte produse  manufacturate.

În total, anul trecut România a exportat bunuri în valoare de 54,6 miliarde de euro, iar deficitul comercial a urcat la 8,3 miliarde de euro, potrivit datelor de la Statistică. În paralel însă, exporturile de servicii au fost de 16,3 miliarde de euro, iar excedentul a fost de circa 7 miliarde de euro, ceea ce arată cum exporturile de servicii au „rezolvat“ problema deficitului la comerţul internaţional cu bunuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO