Eveniment

Fierbere pe piaţa mare de real-estate: dobânzile mici şi randamentele aproape duble faţă de ţările din regiune atrag tranzacţii record pe piaţa imobiliară locală. Pentru prima dată la masa tranzacţiei cu birourile The Office din Cluj, evaluate la 130 de milioane de euro, s-a negociat în română, ambele părţi fiind de pe piaţa locală

Andrei Văcaru:  Există investitori re­gionali care vor să crească, vor să se extindă, re­giunea este opţiunea imediată şi preferă să vină în România unde pot găsi randamente mult mai bune. 2019 reprezintă un an record pentru suprafaţa de birouri livrată, peste 300.000 mp, dublă faţă de anii anteriori.

Andrei Văcaru: Există investitori re­gionali care vor să crească, vor să se extindă, re­giunea este opţiunea imediată şi preferă să vină în România unde pot găsi randamente mult mai bune. 2019 reprezintă un an record pentru suprafaţa de birouri livrată, peste 300.000 mp, dublă faţă de anii anteriori.

Autor: Miruna Diaconu

26.10.2019, 15:55 12970

Piaţa imobiliară din România se află în cel mai bun moment de după criza financiară, în con­diţiile în care dobân­zile bancare sunt la un nivel scă­zut, iar randa­men­tele proiec­te­lor de birouri, mal­luri sau chiar hoteluri sunt mult mai atrac­tive pentru investi­tori de­cât cele din Europa Centrală.

„România are un avantaj inte­re­sant. Fiind plasaţi în zona în care suntem, există investitori inte­resaţi de România care nu vin împinşi de scum­pirile din pieţele din Vest. Avem inves­titori din Africa de Sud care preferă Ro­mânia, România e prima pe lista lor de inves­tiţii. Avem investitori din Israel care preferă Româ­nia, dar pe de altă parte există investitori re­gionali care vor să crească, vor să se extindă, re­giunea este opţiunea imediată şi preferă să vină în România unde pot găsi randamente mult mai bune“, a declarat Andrei Văcaru, head of capital markets în cadrul compa­niei de consultanţă imobiliară JLL Ro­mâ­nia, în cadrul emisiunii ZF Live.

Anul acesta valoarea tranzacţiilor imo­bilia­re de investiţii va urca cu 20%, la 1,1 mld. euro, potrivit estimărilor JLL, volum din care tranzacţii de 500 mil. euro sunt aşteptate să fie încheiate în trimestrul al patrulea, faţă de tran­zacţiile evaluate la 580 mil. euro din primele nouă luni.

Preţurile birourilor din Praga sau Varşovia sunt aproape duble faţă de cele din Bucureşti, acest lucru se datorează faptului că nivelul chiriilor este mai mare.

„În Bucureşti, pentru cele mai bune proprietăţi tipice pentru oraş, vorbim de un preţ de 3.000 de euro pe metru pătrat, pe când în Praga vorbim de 6.000 de euro pe metru pătrat“, a mai spus el.

În acest moment, în piaţa de imobiliare din România există mai mulţi investitori decât proiecte. Pentru proiectele care ur­mează a fi vândute există deja o listă de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO