Eveniment

Finanţele împrumută 460 mil. lei pe un an la un randament de 7%

Autor: Ciprian Valentin Botea

25.10.2010, 23:10 14

Ministerul de Finanţe a împrumutat ieri 460,5 milioane de lei dela bănci prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa înoctombrie 2011, plătind un randament de 7% pe an. Valoarea iniţialăa emisiunii de titluri de stat fusese stabilită la un miliard delei.

Volumul total al cererii din partea băncilor s-a ridicat la 1,24miliarde de lei, dar au fost respinse ofertele care solicitaurandamente mai mari de 7% pe an, Finanţele continuând să apereacest plafon stabilit încă din primăvară, deşi au acceptatocazional să plătească randamente de 7,1% pentru a atrage fonduripe termen mai lung.

Ultima licitaţie pentru vânzarea de certificate de trezorerieavusese loc pe 18 octombrie, când au fost atraşi de pe piaţă 1,15miliarde de lei, la un randament de 7% pe an, uşor peste valoareaprogramată de un miliard de lei. Săptămâna trecută, Finanţele aureuşit să vândă şi obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani în valoarede 200 de milioane de lei, la un randament de 7% pe an,reprezentând două treimi din suma propusă iniţial.

Bancherii au solicitat constant în ultimele luni randamente maimari la vânzarea de titluri de stat, în condiţiile în care perandamentele de pe piaţa secundară depăşesc pragul de 7% pe an.

Ministerul de Finanţe a menţinut însă pragul de 7%, argumentândcă piaţa secundară nu poate reprezenta un indicator pentru costulla care se împrumută statul datorită volumului scăzut altranzacţiilor derulate pe această piaţă.

Analiştii spun că presiunea în direcţia creşterii randamentelorplătite la vânzarea de titluri de stat ar putea scădea în perioadaurmătoare, în contextul în care se vehiculează că România vaîncheia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care vaimplica şi finanţare de la Comisia Europeană. Banii de la Comisiear urma astfel să reducă necesarul de finanţare al statului de pepiaţa internă.

În ultimele luni, statul a împrumutat de cele mai multe ori sumesub valoarea programată sau a respins în totalitate ofertelebăncilor considerând prea mari randamentele solicite de acestea. Deexemplu, Finanţele au vândut în septembrie titluri de 2,16 miliardede lei, reprezentând jumătate din suma propusă iniţial.

Suma atrasă de la bănci de la începutul acestei luni este însăsemnificativ mai mare, de aproximativ 3,1 miliarde de lei, chiardacă într-una dintre cele cinci licitaţii organizate au fostrefuzate toate ofertele băncilor. Valoarea programată alicitaţiilor organizate în luna septembrie este de aproximativ 4,6miliarde de lei. De la începutul acestui an, statul a împrumutat 29de miliarde de lei de la bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO