Eveniment

Finantele s-au razgandit. Au nevoie de mai multi bani si tripleaza cererea la 5 mld. lei in decembrie

Finantele s-au razgandit. Au nevoie de mai multi bani si tripleaza cererea la 5 mld. lei in decembrie

Bogdan Dragoi, sceretar de stat in Ministerul Finantelor, responsabil cu Trezoreria, s-a hotarat sa ceara mai multi bani de la banci in decembrie

02.12.2009, 23:28 49

"Nu imi amintesc sa se mai fi intamplat. Dar e caracteristiccomportamentului discretionar al Ministerului de Finante", acomentat dealerul unei banci.

De obicei, Ministerul Finantelor anunta la sfarsitul unei luniprospectul de emisiune pentru luna urmatoare, care includea atatlicitatiile cu certificate de trezorerie, cat si emisiunile deobligatiuni.

La sfarsitul lunii noiembrie, Finantele au aprobat un prospectde emisiune doar pentru doua licitatii cu obligatiuni pe trei sicinci ani, de 1,8 mld. lei.

Trezoreria a programat pentru 3 decembrie o emisiune deobligatiuni cu scadenta la cinci ani de 950 mil. lei, urmand ca in17 decembrie sa organizeze o licitatie cu obligatiuni pe trei ani,de 850 mil. lei.

Ieri, Finantele au anuntat ca mai vor sa atraga in decembrieinca 3 mld. lei prin patru licitatii cu certificate de trezorerie.Analistii apreciaza ca aceasta situatie dovedeste ca MinisterulFinantelor nu are o strategie clara privind managementul datorieipublice, in timp ce Finantele au raspuns ca este vorba de "motiveprocedurale".

Primele emisiuni de certificate de trezorerie vor avea loc in 7si 14 decembrie, ambele cu valoarea nominala de 1 mld. lei, iarultimele doua licitatii din acest an vor avea loc pe 21, respectiv28 decembrie, cand Trezoreria incearca sa atraga cate 500 mil. leila fiecare licitatie.

Statul nu are de finantat doar deficitul bugetar din acest an,estimat la 7,3% din Produsul Intern Brut, ci trebuie sa segandeasca si la primele doua luni din 2010, avand in vedere ca inultimii ani incasarile bugetare au fost destul de reduse inianuarie si februarie.

Estimarile privind necesarul de finantare pe final de an suntdestul de diferite, valorile osciland intr-un interval de 2-4 mld.de euro.

Trezoreria a preferat in ultima perioada sa se concentreze pementinerea nivelului de 10% pentru randamentele platite bancilor latitlurile in lei, atragand doar o parte din sumele propuse lafiecare licitatie. In lunile precedente Ministerul Finantelor aanuntat licitatii cu titluri de stat de 6 mld. de lei, insa a atrasdoar o parte din sume sau chiar a respins in totalitate ofertelebancilor.

In noiembrie, Trezoreria s-a imprumutat doar 1,72 mld. lei printitluri de stat, cu mult sub valoarea programata de 6 mld. lei, intimp ce in octombrie suma imprumutata a fost de 2,5 mld. lei.

Saptamana trecuta, Finantele au atras de la bancile locale sumarecord de 1,4 mld. euro, o suma aproape de trei ori mai mare decatcea planificata, reusind sa inlocuiasca a treia transa de la FMIamanata din cauza crizei politice.

La inceputul lunii noiembrie, Trezoreria a mai reusit sa atraga793 mil. euro printr-o licitatie de titluri de stat in valuta petrei ani, aproape dublu fata de valoarea programata.

In piata continua discutiile privind un nou "club loan", inconditiile in care statul se confrunta cu o lipsa acuta delichiditati dupa ce transele din imprumutul extern au fostamanate.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute de la inceputulanului de catre Finante se ridica la aproximativ 60 de miliarde delei, de circa cinci ori peste suma imprumutata anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO