Eveniment

Finanţele vor să câştige mai mult din taxarea tichetelor de masă decât a dobânzilor

23.06.2010, 23:48 34

Impozitarea de la 1 iulie cu 16% a dobânzilor şi a tranzacţiilorcu acţiuni, includerea tichetelor de masă în veniturile salarialesau obligativitatea achitării de contribuţii sociale şi pentruactivităţile independente au devenit certe odată cu aprobarea ieride către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea Coduluifiscal.

"Unul din rolurile acestei ordonanţe este de a aduce sistemul detaxe şi impozite în zona normalităţii. În legislaţia românească auexistat şi probabil vor mai exista - încercăm să le identificăm petoate - lacune legislative care au permis utilizarea diverselorsisteme de plată sau diverselor circuite de fraudare fiscală înscopul obţinerii de venituri. Am încercat prin legea privindevaziunea să eliminăm ceea ce ţine de produse, avem o discuţie şivizavi de piaţa muncii şi în această discuţie legată de extindereabazelor de impunere aducem în zona normalităţii venituri de genulcelor non salariale, între care intră cele realizate de PFA-uri saudrepturile de autor, care au fost formule utilizate - nu pentrufraudă, pentru că erau oarecum în cadrul legii - ci pentru a evitaplata tuturor taxelor şi impozitelor", a declarat SebastianVlădescu, ministrul finanţelor.

Cea mai mare sursă de venituri suplimentare la buget oconstituie taxarea tichetelor de masă, care ar urma să aducă 345mil. lei în ultimele şase luni din acest an. În România sunt înprezent circa două milioane de beneficiari de tichete de masă, iaraplicarea impozitului de 16% i-ar putea determina pe mulţiangajatori să nu le mai acorde, impactul negativ asupra consumuluiputând ajunge la 1 mld. euro într-un an. Din impozitareadobânzilor, Finanţele se aşteaptă să încaseze anul acesta 217 mil.lei, suma totală scontată de pe urma modificării Codului fiscalfiind de numai 600 mil. lei în şase luni.

Vlădescu a precizat că dobânzile bancare vor fi impozitate cu16% indiferent de tipul de cont sau de depozit. Tot cu 16% vor fitaxate veniturile obţinute de pe piaţa de capital, din operaţiunipe piaţa valutară sau monetară, impozitul fiind aplicat pe net,adică pe diferenţa dintre pierdere şi câştig, cu raportare şi platătrimestrială, cu decont final la sfârşitul anului şi cuposibilitatea recuperării eventualei pierderi dintr-un an înurmătorii 7 ani fiscali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO