Eveniment

Ce prevede ordonanţa prin care se modifică Codul fiscal de la 1 iulie

23.06.2010, 23:10 39

Contribuabilii cu activităţi independente vor beneficia de odeductibilitate redusă de la 40% la 20% de la 1 iulie şi vor plăticontribuţii sociale individuale aplicate la o sumă care selimitează la cinci salarii medii, astfel încât taxarea să nu fieexcesivă, dar fiecare să contribuie la sistemele de pensii şi desănătate, a declarat ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu.

El a spus că mulţi contribuabili sunt plătiţi pe drepturi deautor fără a avea nicio legătură cu actul de creaţie.

Vlădescu a dat un exemplu prin care a arătat că pentru sumamaximă pentru care se va aplica CAS, de 10.000 de lei,contribuabilul va plăti în plus până la 1.600 de lei. Cei care auvenituri din activităţi independente vor achita doar contribuţiileindividuale care revin unui salariat: pentru pensie 10,5%,contribuţiile de asigurări de sănătate - 5,5% şi contribuţiile deasigurări de şomaj - 0,5%.

Prin înjumătăţirea cotei de deducere la 20%, impozitul pevenitul din activităţi independente creşte de la 10% la circa12,8%.

Codul fiscal în varianta care intră în vigoare de la 1 iulieextinde aplicarea cotei de impozit de 16%, în timp ce câştiguriledin jocuri de noroc vor fi taxate cu 25%.

Contribuabilii care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fiobligaţi să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de solidaritate"la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, încuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin carestatul vrea să obţină 31 mil. lei în 2010.

Tot ieri, Guvernul a hotărât ca firmele de stat şi regiile săverse la bugetul de stat o cotă de 90% din profitul anual, faţă de50% în prezent. De asemenea, vor fi îngheţate achiziţiile deautoturisme şi alte bunuri până la sfârşitul anului, iarcheltuielile materiale în general vor fi reduse cu 20%, exceptatefiind cheltuielile pentru producţie.

Modificările aduse Codului fiscal

1. Aplicarea impozitului de 16% asupra tuturor veniturilor dindobânzi de la 1 iulie

  • Veniturile obţinute de persoanele fizice rezidente din dobânziaferente depozitelor la vedere, conturilor curente, depozitelor latermen, instrumentelor de economisire sau contractelor civileîncheiate sunt impozitate cu 16% de la 1 iulie, indiferent de datacontractului. Intră sub incidenţa impozitului de 16% şi dobânzileaferente depozitelor constituite la băncile pentrueconomisire-creditare în domeniul locativ.

2. Unificarea la 16% a impozitului pe veniturile din tranzacţiicu acţiuni (titluri de valoare)

  • Indiferent de durata deţinerii titlurilor, câştigul realizatdin tranzacţii va fi taxat cu 16%, în timp ce pierderea netă anualăpoate fi reportată în următorii 7 ani consecutivi.
  • Contribuabilii trebuie să plătească anticipat la sfârşitulfiecărui trimestru în contul impozitului anual datorat.
  • Pentru perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2010 se determinăcâştigul net/pierderea netă aferent/aferentă în funcţie de duratadeţinerii, care este asimilat câştigului net anual / pierderii neteanuale. Impozitul se determină prin aplicarea vechilor cote deimpunere de 1% (pentru deţineri mai mari de 1 an) şi respectiv 16%la câştigul net aferent perioadei, asimilat câştigului netanual.
  • Pierderea netă aferentă perioadei 1 ianuarie 2010 - 30 iunie2010 asimilată pierderii nete anuale se compensează cu câştigul netasimilat câştigului net anual aferent perioadei 1 iulie 2010 - 31decembrie 2010. Dacă în urma compensării rezultă pierdere, aceastase reportează numai asupra câştigului net anual impozabil aferentanului 2011.
  • Pentru perioada 1 iulie 2010 - 31 decembrie 2010 regulileprivind impunerea câştigului din transferul titlurilor de valoare,altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazulsocietăţilor închise, se aplică prin asimilarea perioadeirespective cu anul fiscal.

3. Includerea în veniturile salariale şi taxarea următoarelorsume acordate angajaţilor:

  • Contravaloarea tichetelor de masă
  • Contravaloarea tichetelor cadou
  • Contravaloarea tichetelor de vacanţă
  • Plăţile compensatorii
  • Contravaloarea tichetelor de creşă

4. Instituirea unei "taxe de solidaritate" în sarcinacontribuabililor cu mai multe proprietăţi imobiliareneînchiriate

  • Pentru creşterea veniturilor bugetelor locale până la sfârşitulanului 2010, persoanele fizice care au în proprietate două sau maimulte locuinţe plătesc o taxă suplimentară reprezentând:50% din impozitul datorat în 2010 pentru primaclădire în afara celei de domiciliu 100% dinimpozitul datorat în 2010 pentru a doua clădire în afara celei dedomiciliu 200% din impozitul datorat în 2010pentru a treia şi următoarele clădiri în afara celei dedomiciliu

5. Înjumătăţirea cotei de cheltuieli deductibile din venituriledin drepturi de autor

  • Cota de cheltuială forfetară acordată la calculul venitului netanual din drepturi de proprietate intelectuală scade de la 40% la20%; în cazul veniturilor provenite din lucrări de artă monumentalăcota se înjumătăţeşte de la 50% la 25%.

6. Unificarea la 25% a impozitului pe veniturile din jocuri denoroc

  • Toate câştigurile din jocuri de noroc vor fi impozitate de la 1iulie cu 25%, impozitul fiind calculat şi reţinut de către firmaorganizatoare. Venitul net va fi calculat la nivelul câştigurilorobţinute într-o zi de la acelaşi organizator.

7. Majorarea de la 1% la 16% a cotei de impunere anticipată acâştigurilor din operaţiuni de vânzare cumpărare valută la termenpe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni de acest genpentru persoanele fizice rezidente.

8. Persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăticontribuţii de asigurări sociale individuale, similare celorachitate de orice angajat, de 16,5%, dar numai pentru sumeleîncasate care echivalează cu cinci salarii medii brute pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO