Eveniment

Fiscul da vina pe banci pentru scaderea incasarilor bugetare

17.02.2009, 19:34 39

Cresterea prudentei in contractarea de credite pentru achitarea obligatiilor bugetare in cazul contribuabililor cu lichiditati insuficiente, precum si inasprirea conditiilor de acordare a unor astfel de imprumuturi de catre banci reprezinta in opinia Fiscului principalele cauze care au determinat scaderea incasarilor la bugetul de stat in prima luna a anului.

In conditiile in care firmele nu s-au mai putut imprumuta la banci, au recurs la creditul fiscal, preferand sa intarzie plata taxelor si impozitelor. "Accesul la credite este un proces indelungat, iar comportamentul fiscal este influentat de acesta, dobanzile bancare si costurile accesarii unui credit sunt cu mult mai mari si necesita garantii, comparativ cu consecintele pecuniare in cazul neachitarii obligatiilor fiscale", potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Datele Fiscului arata ca sumele declarate reprezentand obligatiile de plata in ianuarie 2009 au fost cu 3,26% mai mici fata de cele declarate in perioada similara a anului trecut.
Principalele venituri bugetare au scazut in ianuarie cu 8,7% in raport cu sumele colectate in aceeasi perioada a anului trecut, coborand la 13,8 mld. lei (3,3 mld. euro), nivel mai redus si fata de program cu 6,3%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice. Datele reflecta continuarea tendintei de scadere a incasarilor bugetare, vizibila inca din ultimul trimestru al anului trecut. Oficialii Ministerului Finantelor sunt optimisti in legatura cu evolutia incasarilor bugetare din acest an, anuntandu-si intentia de a colecta venituri mai mari cu 18% fata de 2008.
ANAF a anuntat ca pentru cresterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare si-a propus "actiuni de impulsionare a colectarii si analizarea cu principalii contribuabili a solvabilitatii acestora, supravegherea stricta a obligatiilor fiscale declarate si neachitate la scadenta, urmata de actiuni de executare silita prin popriri".
Institutia precizeaza ca suma totala incasata de Garda Financiara in ianuarie in urma controalelor fiscale se ridica la 11,43 mil. lei (2,7 mil. euro), din care amenzile insumeaza 10,4 mil. lei (2,4 mil. euro), iar confiscarile sunt in valoare de 993.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24