Eveniment

Fiscul ia la puricat averile mari. Tot muritorul este dator statului cu un 16%

Fiscul ia la purecat averile mari. Tot muritorul este dator statului cu un 16%

Autor: Iulian Anghel

06.03.2012, 11:53 5977

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) aşteaptă ziua de 25 mai, când se încheie data de depunere a declaraţiei 200 în care sunt înscrise cele mai multe din veniturile anului precedent, pentru a lua la bani mărunţi avrerile mari, a reiterat luni seară într-o emisiune TV preşedintele instituţiei Sorin Blejnar.

Potrivit acestuia, dacă se constată diferenţe între ceea ce s-a declarat şi ceea ce Fiscul constată (în urma unor verificări "directe" şi "indirecte"), diferenţa se impozitează. Verificarea indirectă priveşte îndeosebi cheltuirea banilor, fluxurile de trezorerie şi patrimoniu. Dacă cineva cheltuieşte foarte mulţi bani, dar declară la Fisc venituri mici, înseamnă că şi-ar fi obţinut diferenţa din venituri nedeclarate. Diferenţa dintre ceea ce se declară şi ceea ce ar constata Fiscul că, de fapt, există, se impozitează cu 16%.

Anul trecut, Guvernul a aprobat înfiinţarea în cadrul ANAF a unui departament special însărcinat să verifice persoanele cu mari averi.

Potrivit aceleiaşi decizii, persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Blejnar spune că acţiunea vizează 200-300 de persoane bogate care reprezintă, susţine el, "trezoreria noastră" pentru că au de dat mulţi bani Fiscului, dar şi-au ascuns până acum veniturile şi sursa lor.

Blejnar mai spune că nu există cale de scăpare nici pentru cei care îşi cheltuiesc banii în străinătate pentru că Fiscul românesc va primi date din ţările respective şi nici pentru cei care ţin banii la ciorap pentru că, odată şi odată, tot va trebuie să-i scoată pentru că banii sunt câştigaţi pentru a fi cheltuiţi, iar atunci ANAF va fi pe fază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO