Eveniment

Fitch taxeaza Rompetrol cu rating negativ, dupa sechestrul pus pe actiunile lui Dinu Patriciu

14.03.2006, 00:00 11

Agentia internationala de evaluare financiara Fitch a anuntat, ieri, schimbarea ratingului pentru grupul Rompetrol la B minus, insotit de perspectiva negativa, in urma ultimelor evolutii ale anchetei penale in cazul Rompetrol.

Anterior, The Rompetrol Group (TRG) NV - Olanda, proprietara companiilor Rompetrol din Romania, primise din partea analistilor Fitch perspectiva stabila.

"Ultimele evolutii in cazul investigatiei derulate de catre Parchetul General, inclusiv sechestrul pus pe un pachet de 25,9% din activul-cheie al TRG - Rompetrol Rafinare, a doua mare rafinarie a tarii - ar putea conduce la un climat operational si politic plin de provocari pentru grup", noteaza analistii Fitch.

Dinu Patriciu este pus sub acuzare de catre procurori in dosarul Rompetrol, unde sunt cercetati mai multi manageri ai grupului petrolier, precum si bancheri, jurnalisti sau reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Impotriva presedintelui Rompetrol, procurorii au formulat acuzatii de inselaciune, frauda sau de manipulare a pietei de capital, precum si de apartenenta la grupuri infractionale transfrontaliere.

TRG detine direct 51% (cu tot cu participatii indirecte pachetul urca la 77%) din Petromidia, principala companie a grupului, care este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Masura luata recent de catre procurori si care vizeaza un pachet de actiuni Petromidia liber de orice sarcini interzice orice vanzare de actiuni din acest pachet, ceea ce limiteaza flexibilitatea financiara a companiei, apreciaza Fitch.

TRG Olanda, companie detinuta de catre Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol - 80% si adjunctul sau, americanul Phil Stephenson, cu 20%, va continua sa aiba controlul asupra principalului sau activ.

Analistii Fitch afirma ca investigatiile derulate de procurori afecteaza reputatia companiei si distrage managerii de la implementarea strategiei si a operatiunilor curente (day by day).

TRG si-a intarit echipa de management si pregateste planuri detaliate in cazul unor evolutii negative viitoare.

Potrivit analistilor Fitch, investigatia nu a avut pana acum un impact negativ asupra lichiditatilor grupului din moment ce bancile au continuat sa finanteze operatiunile TRG.

Capitalizarea Petromidia este de 557,624 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO