Eveniment

Fitch nu vede cu ochi buni viitorul pentru SUA: Agenţia de rating a redus prognoza de creştere economică a Statelor Unite pentru 2022 şi 2023 şi avertizează că economia se va confrunta cu o recesiune similară cu cea din anii '90

Fitch nu vede cu ochi buni viitorul pentru SUA: Agenţia...

Autor: Dorin Oancea

18.10.2022, 15:26 91

Agenţia de rating Fitch a redus previziunile de creştere economică pentru Statele Unite pentru acest an şi anul viitor şi va avertiza marţi că majorările de dobândă şi inflaţia operate de Rezerva Federală vor duce economia americană într-o recesiune de tip 1990, potrivit CNN.

PIB-ul american ar urma să crească cu doar 0,5% anul viitor, faţă de 1,5% în prognoza din luna iunie, a relatat CNN, citând un raport Fitch.

Economiştii de la Fitch se aşteaptă ca recesiunea din ţară să fie destul de uşoară şi anticipează creşterea ratei şomajului de la 3,5% în prezent la 5,2% în 2024, ceea ce implică pierderea a milioane de locuri de muncă, dar mai puţin decât cele pierdute în timpul celor două recesiuni anterioare, se arată în raport.

Fitch consideră că inflaţia ridicată se va "dovedi a fi o povară prea mare" pentru veniturile gospodăriilor anul viitor, micşorând cheltuielile de consum, ceea ce va duce la o încetinire în al doilea trimestru din 2023.

Preţurile de consum din SUA au crescut mai mult decât estimările în luna septembrie, iar presiunile inflaţioniste au continuat să se majoreze, ceea ce a întărit aşteptările că Rezerva Federală va majora luna viitoare a patra oară dobânda, cu 75 de puncte de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO