Eveniment

Fondurile mutuale si-au continuat ascensiunea

16.12.2005, 20:01 17

Fondurile mutuale si-au continuat cresterile luna trecuta, inregistrand un avans mediu al unitatilor de fond de 1,6%, peste inflatie, care s-a ridicat in noiembrie la 1,2%, conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Motorul cresterii au fost din nou fondurile cu plasamente in actiuni, care au beneficiat de continuarea trendului ascendent al Bursei de Valori si, in special, pe segmentul SIF-urilor.

Fondurile de actiuni au inregistrat in noiembrie un randament mediu de 4,1%, iar cele diversificate au avut o crestere medie de 3%. Castigurile au venit in special din plasamentele in titlurile SIF-urilor, acestea avand ponderi semnificative in portofoliile fondurilor de actiuni. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia la Bursa a celor cinci societati de investitii financiare, a castigat luna trecuta circa 20,6%, in timp ce indicele BET al celor mai importante zece companii de la Bursa s-a apreciat cu 8,9%.

Cea mai mare crestere au inregistrat-o in noiembrie titlurile Omninvest, administrat de SIRA, care au urcat cu 7,36%. Omninvest a fost cel mai performant fond in 2005, cu un randament de circa 54,8%, apropiat de cresterea medie inregistrata in acest an la Bursa.

Pe locul doi s-a situat in noiembrie Active Dinamic, cu o crestere de 6,34%. Active Management International, societatea care administreaza Active Dinamic, a fost preluata de Swiss Capital. Pe pozitia a treia s-a situat Napoca, administrat de Globinvest, cu un randament lunar de 6,12%. Pe segmentul de fonduri diversificate in noiembrie conduce Transilvania, celalalt fond al Globinvest, cu un avans de aproape 5,5%.

Evolutia pozitiva a fondurilor mutuale din ultimele luni a atras un interes din ce in ce mai mare si din partea investitorilor, sumele intrate in piata in noiembrie ridicandu-se la peste 16 mil. lei (4,43 mil. euro). Valoarea activelor fondurilor mutuale s-a majorat luna trecuta cu 7,5%, depasind 86,1 mil. euro, iar numarul de clienti a urcat cu 1%, apropiindu-se de 70.000, conform UNOPC. Membrii Consiliului de Administratie al UNOPC au hotarat inceperea demersurilor pentru aderarea la Asociatia Europeana a Managerilor de Fonduri si Active (EFAMA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24