Eveniment

Gigantul energetic de stat se pregateste de aprobare

29.07.2008, 19:50 11

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa propuna spre aprobare Executivului, in sedinta din aceasta saptamana, infiintarea Companiei Nationale Energetice (CNE) pentru a demara de urgenta procedura de formare a acesteia.
In opinia reprezentantilor AVAS, crearea CNE corespunde tendintelor europene in domeniu, de fuziune pe verticala a companiilor energetice, de la exploatarea materiei prime si productia energiei electrice pana la furnizare si distributia ei.
"Principalele avantaje pentru Romania ale formarii CNE, conform studiilor comandate sunt un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrarii pe verticala, cresterea procentului de tranzactionare pe OPCOM - operatorul pietei de energie electrica din Romania - la circa 30% (o crestere cu circa 7 sau 8 procente) si un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite in conditii avantajoase pentru retehnologizare si investitii greenfield", spun oficialii AVAS.
CEN ar urma sa cuprinda Electrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Rovinari si Turceni intr-o structura care se doreste a fi una de holding astfel incat sa fie pastrata identitatea fiecarei companii.
Deocamdata, proiectul s-a lovit de mai multe critici din partea participantilor la piata energetica locala care apreciaza ca un astfel de demers ar distorsiona concurenta si ar duce la realizarea unor tranzactii netransparente intre companiile care sunt incluse in acest proiect. Reprezentantii UE spun ca o astfel de companie ar fi necesara cu singura conditie ca din structura acesteia sa nu faca parte si transportul de energie reprezentat de Transelectrica. Compania energetica integrata va avea o valoare cuprinsa intre 20 si 24 mld. euro si o profitabilitate ridicata, care va creste progresiv si va ajunge in 2012, potrivit autoritatilor, la 800 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO