Eveniment

Gitenstein: "Lame duck" nu e o critică, ci expresie colocvială-Guvernul a căzut dar e încă în funcţie. Ce înseamnă LAME DUCK?

Autor: Badea Alexandra Miruna

31.03.2011, 11:57 37

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi,că, după ce a citit în presă traducerea inexactă a expresiei "lameduck" drept "raţă şchioapă" cu referire la Guvernul român, şi-a datseama că notele diplomatice ar trebui să nu mai fie scrise cuexpresii colocviale.

"Pot să vă întreb dacă ştiţi ce înseamnă lame duck? Lame duck nueste o critică, este o expresie colocvială în Statele Unite, nu arenimic critic, înseamnă că mandatul Guvernului s-a terminat şi căacesta este în continuare în funcţie în aşteptarea noului mandat.Nu înseamnă că este ceva ilegitim legat de Guvern", a spusGitenstein, întrebat dacă în prezent şi-ar mai menţine expresia"raţă şchioapă" apărută în presă în traducerile notelor atribuiteWikileakes, referitor la Guvernul român.

Ce înseamnă "Lame duck" înpolitică?

Ambasadorul a spus că a scris acea notă în toamna anului 2009,când Guvernul căzuse, dar funcţiona încă în aşteptarea mandatuluiunui nou guvern, iar expresia pe care a folosit-o nu avea ca scopsă exprime o critică la adresa Executivului.

"Nu înseamnă că e ceva ilegitim legat de Guvern. Tot ceea cedescriam era ceea ce se întâmpla. Cred că era în octombrie sau înnoiembrie 2009, când Guvernul căzuse, dar era funcţional înaşteptarea unui nou mandat al Executivului", a spus Gitenstein. Ela adăugat că a văzut relatările apărute în presă şi că în urmaacestei experienţe crede că nu ar mai trebui să fie folositeexpresii colocviale, deoarece ele nu se traduc bine în română.

"Nu era o critică, am văzut şi eu relatările şi cred că nu armai trebui să mai folosim expresii colocviale, pentru că nu setraduc bine în română, nu se traduc literar", a spusambasadorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO