Eveniment

Giurgiu: Transportul de armament era păzit de zece jandarmi; până acum nu există sancţiuni

Autor: Miruna Badea

17.07.2011, 13:50 128

Transportul de armament de la ofabrică din Braşov cu destinaţia Bulgaria era păzit de zecejandarmi, iar până la acest moment niciunul dintre ei nu a fostsancţionat.

Purtătorul de cuvânt alJandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat, duminică, într-oconferinţă de presă, că zece jandarmi păzeau transportul, iar pânăacum nicio persoană nu a fost sancţionată sau pusă sub acuzare înacest caz.

Potrivit acestuia, există oanchetă declanşată de Jandarmerie privind modul în care s-a făzutpaza muniţiei.

Potrivit unui comunicat alParchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului MilitarBucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean deJandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la unvagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specificmilitar, transportate în baza unui contract între societăţiprivate, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantădeschisă.

Trenul se afla în Statia CFRGiurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale, iar din interiors-a constatat că lipseau patru lăzi cu dispozitivemilitare.

La faţa locului s-a deplasatechipa operativă împreună cu instituţiile abilitate, subcoordonarea procurorilor militari, pentru cercetări, adaugă sursacitată.

Patru lăzi în care se aflau câte16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transportaarmament de la Tohan Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiindsemnalată în Gara Giurgiu.

Purtătorul de cuvânt alJandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că focoasele nureprezintă muniţie de război, ci simple componente care nu prezintăniciun pericol, el precizând că IJJ a declanşat o anchetă privindmodul în care s-a desfăşurat paza muniţiei.

"Nu este muniţie de război, aşacum s-a spus, sunt simple componente care nu prezintă pericol decâtasamblate într-un sistem", afirma Hulea.

Potrivit unor surse judiciare,trenul venea de la o fabrică de armament din judeţul Braşov şi aveadestinaţia Bulgaria, iar transportul reprezenta un export dearmament privat.

Una dintre ipotezele luate încalcul este că furtul ar fi fost comis de către hoţi de fiervechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO