Eveniment

Guvernul a preluat propunerea CIS: contractele colective de muncă vor fi desfiinţate, iar cele pe durată determinată se extind la 3 ani

Guvernul a preluat propunerea CIS: contractele colective de muncă vor fi desfiinţate, iar cele pe durată determinată se extind la 3 ani

Autor: Iulian Anghel

20.02.2011, 23:58 92

Premierul Emil Boc a susţinut ieri că viitorul Cod al muncii vaflexibiliza piaţa muncii şi îi va ajuta pe oameni să-şi găseascămai rapid un job, dar opinia sa nu este împărtăşită de sindicatecare spun că vor decide astăzi un calendar de proteste.

Angajarea răspunderii guvernului în faţa Parlamentului este oprocedură care grăbeşte intrarea în vigoare a unui act normativeliminând din circuitul legislativ Parlamentul, dar ea poate atragedepunerea unei moţiuni de cenzură. Dacă moţiunea nu este depusă saucade la vot actul normativ este considerat adoptat şi merge lapromulgare fără a mai fi discutat de Parlament.

Codul muncii în varianta agreată de Guvern este susţinut deCamera de comerţ româno-americană (AmCham). Unele dintrepropunerile proiectului de act normativ au venit de la ConsiliulInvestitorilor Străini (CIS).

Potrivit ultimei variante a Codului muncii, perioadacontractului individual de muncă pe durată determinată va creşte dela 24 de luni la 36 de luni.

Premierul Boc argumentează această decizie în felul următor:Angajatorii au mari reţineri în a decide ocuparea posturilor dincauza duratei maxime de doar 24 luni până la care poate menţine unangajat cu contract pe o durată determinată (dată după care esteobligat să-i încheie un contract pe o durată ne­determinată), încondiţiile în care activitatea unei firme poate dura, în actualelecondiţii de piaţă, doar trei-patru ani.

Potrivit ultimei variante a proiectului Codului muncii,prevederile din actualul cod referitoare la contractul colectiv demuncă unic la nivel naţional sunt abrogate. Articolul 238 din Codulmuncii în vigoare care este abrogat prin noul proiect prevede cădrepturile salariaţilor din contractele individuale nu pot fiinferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă. Deasemenea, stabileşte (art. 239) că prevederile contractuluicolectiv de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii.

Varianta agreată de guvern cu sindicatele săptămâna trecutăprevedea că perioada de probă va fi de maximum 90 de zilecalen­daristice atât pentru funcţiile de execuţie, cât şi pentrucele de conducere.

Nu este însă clar dacă aceasta va rămâne şi în varianta finală atextului, în condiţiile în care Guvernul a susţinut, iniţial, căperioada de probă la angajare, este de 45 de zile pentru funcţii deexecuţie şi 120 de zile pentru cele de conducere, iar sindicatelesusţin acum că Executivul a abandonat textul agreat şi s-a întorsla varianta sa.

Documentul mai prevede că salariaţii care lucrează noapteabeneficiază de un program de lucru redus cu o oră faţă de duratanormală a zilei de muncă pentru zilele în care efectuează cel puţin3 ore de muncă de noapte. Reducerea duratei de lucru nu trebuie sădiminueze salariul de bază. Alternativa la scăderea duratei demuncă de noapte este un spor la salariu de minimum 25% din salariulde bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.

Articolul 242 din Codul muncii în vigoare este abrogat. Elprevede că un contract colectiv de muncă se încheie pe o perioadădeterminată, ce nu poate fi mai mică de 12 luni, sau pe durata uneilucrări determinate.

Este abrogat şi articolul 247, care prevede că în cazul în carela nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu existăcontract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncăîncheiat la nivel superior.

Am Cham susţine măsurile din viitorul Cod al muncii arătândîntr-un comunicat că modificările legislaţiei muncii trebuie săţină cont de principii precum reglementarea per­formanţei caprincipiu de bază în ceea ce priveşte relaţiile de muncă: "Atâtatimp cât performanţa companiilor le decide existenţa pe piaţă,imposibilitatea utilizării acestui principiu în sistemul relaţiilorde muncă nu face decât să conducă la disfuncţii care sunt îndetrimentul majorităţii salariaţilor, majoritate cu un interes clarpentru performanţă şi capabilă de performanţă. Lipsa de claritateîn transmiterea mesajului meritului performanţei pune angajatoriiîn incapacitatea recompensării performanţei la adevăratavaloare".

Sindicatele resping însă această variantă susţinând că noul codeste "o nouă formă de sclavagism", după cum afirmă liderul CartelAlfa Bogdan Hosu.

Ce prevede noul cod al muncii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO