Eveniment

Guvernul a trecut ca tancul peste orice proteste şi a adoptat „revoluţia fiscală“. 6 milioane de contracte de muncă, în aer

Guvernul a trecut ca tancul peste orice proteste şi a adoptat „revoluţia fiscală“. 6 milioane de contracte de muncă, în aer

Autor: Iulian Anghel

09.11.2017, 00:08 7888

Guvernul a aprobat în pofida opo­ziţiei cvasigenerale, modifi­ca­rea prin ordonanţă de ur­gen­ţă a Codului fiscal prin care con­tribuţiile sociale ale angaja­to­rului sunt trecute în sarcina angaja­tului, impo­zitele la venituri şi contribuţiile sociale totale se reduc, dar şi contribuţia la Pilonul II de pensii.

Pentru angajatori însă a fost introdus un impozit nou de 2,25% pe fondul de salarii, pentru cazurile în care compania ar intra în insolvenţă (impozit care în prezent este de 0,25%), ceea ce poate fi un motiv ca firmele să nu majoreze salariile brute ale angajaţilor astfel încât salariile nete ale acestora să nu aibă de suferit după transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Astfel 6 milioane de con­trac­te de muncă sunt sub semnul întrebării de la 1 ianuarie 2018.

CALCULATOR SALARII după revoluţia fiscală - introduceţi salariul actual şi vedeţi cum va fi modificat după Ordonanţa de Urgenţă

Două dintr-o lovitură: Când toată lumea se uita la revoluţia fiscală, Guvernul a aprobat încă o Ordonanţă de Urgenţă

Şi-a asumat guvernul un risc, adoptând aceste măsuri în pofida opoziţiei generale?

„Un risc şi-a asumat, anume ca o imple­men­ta­re dificilă să-l oblige să revină asupra mă­su­rilor. Cel mai probabil însă este o «fumigenă» - lumea să fie ocupată cu Codul fiscal, iar prin spate să treacă modificarea legilor justiţiei“, comentează economistul Dragoş Cabat.

Modificările produse în Codul fiscal sunt cele mai de impact de la introducerea cotei uni­ce de impozitare de 16%, în 2005, cu toate că guvernul a încercat să minimalizeze am­ploarea schimbărilor şi a susţinut că toate sunt în bene­fi­ciul şi al angajaţilor şi al angajatorilor, adică toc­mai al principalilor contestarari ai schimbărilor.

Cursul leu / euro s-a depreciat ieri până la peste 4,6 lei pentru un euro, dar bursa a rămas pe plus, în ton cu evoluţia economiilor din regiune.

Modificările promovate ieri de premierul PSD Mihai Tudose elimină prac­tic cota unică de impozitare pentru că, în condiţiile în care impozitul pe venituri este redus la 10%, singura plată de 16% rămasă este impozitul pe profit plătit de companiile cu afaceri de peste un milion de euro.

Cel mai mult vor avea de suferit IT-iştii, spun specialiştii din sistem.

Câteva sute de oameni au protestat ieri la guvern faţă de modificările anunţate, iar premierul Mihai Tudose a aruncat vina pe multinaţionale şi bănci despre care a spus că au dat liber angajaţilor pentru a ieşi la protest.

 

Măsurile de forţă din ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului fiscal

►mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat (actualmente salariatul plăteşte statului 16,5% din salariul brut, iar angajatorul 22,75%)

►scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri (salarii, chirii, dobânzi etc);

►reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25 (35% angajatorul şi 2,25% angajatorul)

►reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%;

►instituirea pentru companii a contribuţiei asigurătoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii (aşa-numita taxă de solidaritate);

►ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro.

AFACERI DE LA ZERO