Eveniment

Hidroelectrica sustine ca a vandut energie "baietilor destepti" la jumatate de pret ca sa ia credite de la banci

Hidroelectrica sustine ca a vandut energie "baietilor destepti" la jumatate de pret ca sa ia credite de la banci
22.04.2009, 21:14 37

Hidroelectrica, cel mai mare si mai ieftin producator de energie local, explica oficial motivele care au stat la baza semnarii contractelor directe de furnizare de energie cu asa-zisii "baieti destepti", pe termene foarte mari, si cu preturi de pana la doua ori mai mici comparativ cu cele practicate pe bursa de energie: obtinerea fondurilor de investitii si credite de la banci.
Concret, compania a luat de la banci 165 de milioane de euro si a avut 1,6 miliarde de euro bani de investitii in ultimii cinci ani doar din aceste contracte directe considerate ca fiind paguboase pentru statul roman din cauza preturilor mici la care au fost incheiate.
Incepand cu 2001 si pana in 2004, Hidroelectrica a incheiat o serie de contracte directe cu traderi de energie printre care se numara Energy Holding, Luxten Lighting, Electromagnetica, Alro si altii, anul acesta 73% din toata energia hidro urmand sa se duca pe astfel de contracte.
Daca vindea toata aceasta energie pe bursa OPCOM, doar anul acesta in conturile Hidroelectrica ar fi intrat circa jumatate de miliard de euro. In schimb, incasarile ar putea fi de circa doua ori mai mici judecand dupa valoarea de atribuire a doua dintre contractele devenite publice: cele cu Luxten Lighting si Electromagnetica.
Care au fost motivele oficiale care au stat la baza semnarii acestor contracte?
"Costul mediu anual de producere a energiei hidroelectrice a fost mai mare decat tariful mediu anual reglementat in toata aceasta perioada (2001-2009), cu mentiunea ca in 2002-2004 diferenta a fost de pana la de trei ori", spun reprezentantii producatorului de energie, cu mentiunea ca primul contract incheiat pe piata concurentiala a fost in anul 2001 cu un consumator eligibil intern, dar primul contract de export.
Doar doua din toate companiile care iau energie de la Hidroelectrica au fost de acord sa-si publice contractele pe site-ul producatorului de energie: Luxten Lighting si Electromagnetica, restul fiind de neclintit in decizia pastrarii confidentialitatii asupra acestor documente.
In aceste doua contracte, preturile pe MWh variaza intre 108 lei (27 de euro) si 125 de lei (31,2 euro). Ultima tranzactie realizata pe OPCOM a avut un pret de atribuire de 172 de lei (43 de euro) pe MWh.
„Contractele pe piata concurentiala au fost si sunt singurul supot real de sustinere a activitatii curente a societatii si in mod special de sustinere a activitatii de dezvoltare prin investitii. Hidroelectrica a utilizat aceste contracte drept garantii in relatiile cu institutiile financiare creditoare, fiind singurul mijloc de garantare acceptat de banci pentru creditarea pe termen lung, reusind astfel sa obtina imprumuturi de 165 de milioane de euro, fara garantia statului. Acest lucru a permis derularea unui program de investitii ambitios, valoarea acestuia in ultimii cinci ani fiind de circa 320 de milioane de euro pe an", mai spun reprezentantii companiei.
Hidroelectrica mai spune ca tot aceste contracte au fost baza pe care agentiile internationale de rating si-au imbunatatit aprecierile in legatura cu producatorul de energie.
Anul trecut, circa 25% din toata energia livrata in retele a fost produsa de Hidroelectrica.
Potrivit Bugetului de Venituri si Cheltuieli al companiei, Hidroelectrica se bazeaza pe venituri totale de 2,5 miliarde de lei (625 de milioane de euro), in crestere cu 16% fata de bugetul estimat in 2008. Totodata, compania mizeaza pe un profit brut de 70 de milioane de lei (17,5 milioane de lei), mai mult decat dublu fata de nivelul de 30 de milioane de lei bugetat pentru anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO