Eveniment

Imaginile dezastrului: Cine este vinovat pentru cel mai grav accident din istoria recentă a Marii Britanii

Imaginile dezastrului: Cine este vinovat pentru cel mai grav accident din istoria recentă a Marii Britanii

Autor: Gândul

06.11.2011, 18:31 382

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 51 au fost rănite într-unul dintre cele mai grave accidente petrecute în Marea Britanie, în ultimii 20 de ani. În incidentul petrecut vineri seara pe autostrada M5, au fost implicare peste 30 de maşini şi şase camioane, care au intrat unele în altele după ce, "dintr-o dată, s-a lăsat o ceaţă groasă şi neagră", scrie Daily Mail. Apoi, o minge de foc imensă a cuprins mai multe vehicule, potrivit sursei citate. Echipele de intervenţie au căutat toată noaptea eventuali supravieţuitori ai accidentului. Autorităţile se tem că numărul morţilor ar putea fi mai mare, din cauză că unele victime se află încă sub caroserii sau au fost arse şi sunt de nerecunoscut.

În acest moment anchetatorii încearcă să afle în ce măsură ceaţa sau fumul provenind de la un foc de artificii din apropiere au constituit cauze ale accidentului. Bănuielile planează asupra echipei locale de rugby Taunton, ai cărei membri participau la un eveniment unde a fost organizat şi un foc de artificii, foarte aproape de locul tragediei. Potrivit primelor informaţii, spectacolul pirotehnic s-ar fi încheiat la ora 20:15, cu doar câteva minute înainte de producerea accidentului. Experţii cred că atât lipsa vântului care să împrăştie fumul provenit de la artificii, cât şi ceaţă densă au determinat o vizibilitate redusă pe autostradă.

Reprezentanţii firmei de servicii pirotehnice care a organizat spectacolul nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Reprezentantul unei alte firme pirotehnice a declarat că în urmă cu doi ani a refuzat să organizeze un spectacol de artificii în zonă, pentru aceeaşi echipă de rugby, din motive de securitate.

"Principala mea grijă a fost distanţa faţă de autostradă. Este foarte dificil să organizezi spectacole pirotehnice în acea zonă. Analizând atent traiectoria pe care o urmează focul de artificii, trebuie să te gândeşti dacă şoferii ar putea fi tentaţi să se uite în sus", a spus reprezentantul firmei.

Un reprezentant al clubului de rugby a declarat că organizatorii spectacolului au colaborat cu poliţiştii. "Nu ştiu sigur la cât s-a terminat show-ul, dar cred că a fost în jurul orei 20:15. Încercăm să ajutăm la desfăşurarea anchetei cât de mult putem, lăsându-i pe poliţişti să tragă propriile concluzii", a spus acesta. Echipa îşi anunţase spectacolul prin sloganul "Ajutaţi-ne să facem artificiile să bubuie".

Pe de altă parte, potrivit primelor informaţii, unul dintre camioanele implicate în explozie transporta substanţe inflamabile. Victimele au suferit simple fracturi de membre, dar şi traume mai complexe. Printre supravieţuitori se află un bebeluş care a fost salvat din ambuteiaj de către un profesor. Acesta descrie că la locul accidentului răsunau ţipetele de disperare ale pasagerilor prinşi între fiarele contorsionate. Pompierii au folosit în jur de 15 dispozitive pentru descarcerare şi pentru stingerea flăcărilor.

Poliţiştii au lansat o linie telefonică pentru cei care cred că ar putea avea prieteni sau rude implicate în accident.

Cu unLIKEla pagina de Facebook a Ziarului Financiar (www.facebook.com/ZiarulFinanciar) veţi fi conectaţi în timp real la cele mai importante ştiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO