Eveniment

Impozitele fundamentale raman la fel in 2009, sustine Vosganian

Impozitele fundamentale raman la fel in 2009, sustine Vosganian

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: Pe fondul asteptarilor inflationiste determinate de contextul international nefavorabil, producatorii nu ar reflecta o reducere a TVA in nivelul preturilor. Practic, o asemenea masura nu ar duce decat la transferul unor sume de la buget catre producatori.

23.05.2008, 21:26 17

"Nu vom majora impozitele fundamentale. Vom continua relaxarea fiscala si vom incerca sa crestem in continuare veniturile bugetare", a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
Pentru anul acesta, bugetul prevede un nivel al veniturilor colectate de 35,9% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 34,4%, cat au reprezentat anul trecut. Dupa primele patru luni ale anului, veniturile colectate se ridicau la 14,1% din PIB, peste nivelul de 9,8%, inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. In primele luni din 2007, veniturile au fost afectate de schimbarea modului de colectare a TVA pentru bunurile importate, insa ministrul afirma ca majorarea semnificativa nu se datoreaza doar efectului de baza.
In prezent, Finantele lucreaza la un proiect de ordonanta de guvern prin care va unifica cotele de impozitare pentru dividendele acordate persoanelor juridice la 10%, indiferent de nationalitate. Aceasta a fost o cerinta impusa de Comisia Europeana, iar Vosganian spune ca termenul impus pentru alinierea reglementarilor este de doua luni.
Impactul estimat asupra veniturilor bugetare este de 55 de milioane de lei.
In ceea ce priveste propunerile de diferentiere a nivelului TVA pentru diferitele categorii de bunuri, ministrul a declarat ca o asemenea reglementare nu ar avea efectele scontate. "Pe fondul asteptarilor inflationiste determinate de contextul international nefavorabil, producatorii nu ar reflecta o reducere a TVA in nivelul preturilor. Practic, o asemenea masura nu ar duce decat la transferul unor sume de la buget catre producatori", a aratat Vosganian.
Ministrul sustine si sistemul cotei unice de impozitare de 16%, aratand ca acesta a permis, in cei trei ani de cand este aplicat, majorarea veniturilor populatiei si agentilor economici, in paralel cu cea a veniturilor bugetare. "In perioada 2005 - 2008 populatia si companiile au castigat circa 16 miliarde de euro", a afirmat Vosganian. Acestea reprezinta sume care au ramas in economie comparativ cu regimul vechi de impozitare.
"Aceste sume nu reprezinta doar impactul micsorarii cotei, ci se datoreaza si conjuncturii favorabile si cresterii economice. Totusi, la un calcul grosier, sumele sunt realiste", considera Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane. El afirma ca sistemul cotei unice s-a dovedit functional, subliniind ca mai multe state din Uniunea Europeana, inclusiv Cehia, iau in calcul adoptarea acestei formule.

Profiturile petrolistilor, "sfidatoare"

Vosganian a reluat ieri si tema preturilor la combustibili si la gaze, afirmand ca Ministerul Finantelor nu va lua masuri care sa distorsioneze concurenta de pe piata. Pe de alta parte, el a subiliniat ca nici companiile nu ar trebui sa profite de conjunctura actuala pentru a-si maximiza profiturile. "Nimeni nu trebuie sa castige prea mult pe spinarea altuia." In acest context, Vosganian a catalogat drept "sfidare" ca unele companii petroliere sa raporteze castiguri record in primul trimestru, in timp ce statul a facut eforturi pentru temperarea inflatiei. Ministrul a facut trimitere la cazul Petrom, care are acces la petrol din zacamintele interne, dar care ajunge sa aiba la "poarta rafinariei" preturi mai mari ca in alte state din Uniunea Europeana care se bazeaza exclusiv pe importuri, chiar in conditiile in care Romania are unul dintre cele mai reduse niveluri ale accizelor. Ministrul a arartat din nou ca pretul gazului pentru consumatorii individuali nu se va modifica pana la 1 iulie, dar a subliniat ca pe piata locala majorarea in ultimul an a fost mult mai redusa comparativ cu dinamica de pe pietele internationale. Companiile de distributie au cerut recent majorari ale preturilor cu 18%-19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO