Eveniment

În ciuda tensiunilor, România acordă Republicii Moldova, în avans, 50 mil. euro din împrumutul de 150 mil. euro

În ciuda tensiunilor, România acordă Republicii...
10.02.2017, 00:05 731

România va acorda Republicii Mol­dova 50 de milioane de euro repre­zentând o a doua tranşă de împrumut, după ce a acordat prima tranşă de 60 de milioane de euro în data de 24 august 2016.

Împrumutul se realizează în baza „Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova“ ratificat prin Le­gea nr. 91/2016, a anunţat ieri Ministerul Finanţelor.

În luna ianuarie 2017, Ministerul Finanţelor din Republica Moldova a transmis Ministerului Fi­nanţelor Publice din Ro­mânia o scrisoare oficială prin care solicită modi­ficarea datei de eliberare a celei de-a doua tranşe de 50 mil. euro din 31 martie 2016 în data de 27 februarie 2017.

România a decis să ajute Moldova după ce liniile sale de finanţare externă au fost tăiate în urma unui jaf bancar din 2014, când din trei bănci moldoveneşti au dispărut un miliard de dolari. Prin Legea nr. 91/6 mai 2016, România a acordat Moldovei un împrumut de 150 de milioane de euro pentru a face faţă crizei.

Între timp însă, în Moldova curentul antieuropean şi antiromânesc prinde un contur din ce în ce mai pronunţat. Noul preşedinte Igor Dodon vrea să rupă acordul de asociere a ţării la Uniunea Europeană. În urmă cu două zile, el a interzis unui contingent al armatei Moldovei să se pregătească în România.

Mai mult, Dodon a anunţat că Republica Moldova intenţionează să solicite obţinerea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA).

\Într-o vizită la Moscova, luna trecută, Dodon a spus că regretă că Imperiul Ţarist nu a anexat în 1812 întreaga Moldovă, ci doar Basarabia.

Memorandumul de cooperare a Moldovei cu uniunea eurasiatică imaginată de Putin urmează să fie semnat în aprilie, potrivit şefului statului moldovean. Acesta a adăugat că „partenerii europeni“ ai Chişinăului ar aprecia ideea ca Republica Moldova să organizeze negocieri tripartite pe tema intensificării cooperării comerciale între Uniunea Europeană şi Rusia.

Crearea unui climat de afaceri favorabil şi dezvoltarea potenţialului de cooperare între statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice sunt prioritare, declara, la sfârşitul anului 2016, preşedintele Rusiei: „Crearea unui mediu de afaceri favorabil exploatării depline a potenţialului industrial şi tehnologic al ţărilor noastre devine una dintre priorităţile principale ale Uniunii Economice Eurasiatice“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO