Eveniment

Încasările bugetare sunt mai mici ca în 2015, dar Fiscul spune că „a încasat peste program”

Încasările bugetare sunt mai mici ca în 2015, dar...

Autor: Iulian Anghel

09.06.2016, 00:00 90

Veniturile încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în primele cinci luni ale anului s-au ridicat la 82,4 miliarde de lei, cu 1,6 miliarde de lei mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Însă şeful Fiscului Dragoş Doroş susţine că încasările sunt cu 3,3% mai mari decât au fost programate. Încasările din TVA au fost de 22,2 miliarde de lei, în scădere cu 1,9 miliarde de lei faţă de primele cinci luni din 2015. Şeful Fiscului spune că ele sunt cu 4% peste programarea bugetară. Veniturile din TVA sunt programate în legea bugetului să scadă în 2016 cu 5 miliarde de lei (de la 57 mld. lei la 52 mld. lei) ca urmare a reducerii TVA. Aşadar scăderea pe TVA este în ton cu anticipările.

Doar că, pe ansamblu, încasările totale nu sunt programate să scadă, ci să crească. Şi totuşi scad. „Ca urmare a reducerii TVA, noi trebuia să încasăm în primele cinci luni din acest an 74% din suma colectată din această taxă anul trecut, dar am încasat 92%“, a explicat ieri Doroş. El mai spune că raportarea veniturilor se face la cele din programul bugetar şi nu cinci luni din 2015 pentru că nivelul taxelor este diferit faţă de anul trecut. Doar că Fiscul şi Finanţele fac deseori raportări la ceea ce le convine lor. Dacă îi avantajează raportarea an/an, o fac. Dacă îi avantajează raportarea veniturilor la perioada de programare, raportează aceste cifre. Acum Fiscul este avantajat de raportarea la program, în vreme ce anul trecut făcea raportări an la an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO