Eveniment

Inflatia a ajuns la un nou minim istoric in luna februarie, de 3,81%

Inflatia a ajuns la un nou minim istoric in luna februarie, de 3,81%

Click pentru imaginea marita

13.03.2007, 19:37 36

Inflatia anualizata (calculata pe ultimele 12 luni) a coborat in luna februarie, pentru a doua luna consecutiv, la un minim istoric, de 3,8%. Aceasta dupa ce o noua ieftinire a produselor alimentare a facut ca inflatia lunara sa ramana aproape de zero, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
Reducerea inflatiei anualizate a fost determinata in principal de ieftinirea usoara a alimentelor. Dintre acestea, ouale s-au ieftinit cel mai mult, cu aproape 15%, iar pretul carnii a scazut cu peste 0,6%.
"In luna februarie, dezinflatia a beneficiat de un leu mai puternic si de eliminarea taxelor vamale in comertul cu UE. Atata timp cat preturile administrate raman neschimbate, inflatia ar trebui sa se mentina in parametrii actuali pana in ultima parte a anului, cand s-ar putea sa vedem efectele secundare ale cresterilor salariale si ale excesului de cerere", comenteaza Florin Citu, economist-sef al ING Bank.
"Cifra de inflatie pe februarie ma ajuta sa-mi mentin parerea ca dobanda de politica monetara va scadea agresiv in urmatoarele trei trimestre", a mai spus el.
Si produsele nealimentare s-au ieftinit in luna februarie, scaderea preturilor fiind determinata de ieftinirea cu 1,1% a combustibililor, pe fondul scaderii cotatiilor la titei pe pietele internationale. Ca urmare, principalii retaileri de combustibili de pe piata locala au ieftinit usor carburantii in primele doua luni ale anului.
Numai serviciile au inregistrat o scumpire in februarie, preturile crescand cu aproape 0,4%. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat la tarifele la apa, canal salubritate si respectiv la reparatii auto, electronice si lucrari foto - cu 1,4%. Serviciile de ingrijire medicala
s-au scumpit cu 1,1%. In schimb, tarifele la telefonie au coborat cu 0,4%. In aceste conditii, rata medie a inflatiei in primele doua luni ale anului a fost de 0,1%, fata de 0,6%, in aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit datelor INS, cresterea medie a preturilor in perioada martie 2006-februarie 2007, comparativ cu precedentele 12 luni, a fost de 5,8%. Rezultatul este similar, fie ca este determinat pe baza indicelui preturilor de consum (IPC) sau al indicelui armonizat (IAPC).
Pentru anul acesta, Banca Nationala a Romaniei a stabilit o tinta de inflatie de 4%, plus sau minus un punct procentual. Deocamdata, inflatia se inscrie fara probleme in traiectoria de reducere desenata de BNR.
Proiectiile BNR indica o crestere usoara a inflatiei incepand din trimestrul al doilea, peste nivelul corespunzator tintei oficiale, fara insa ca indicatorul sa treaca de limita superioara a intervalului de variatie pana la sfarsitul anului viitor.
Pe de alta parte, banca centrala se astepta ca inflatia sa oscileze anul acesta stict in cadrul intervalului 4,2% - 4,8%. Momentan, dupa ce Statistica a publicat datele privind inflatia pe primele doua luni, evolutia preturilor a fost chiar mai buna decat anticipase autoritatea monetara.
Anul acesta, BNR vede riscuri pentru presiuni inflationiste in special din cresterea prea rapida a veniturilor salariale, dar si din abaterea executiei bugetare de la programul anuntat la inceputul anului. O alta problema intrevazuta de BNR este amplificarea dezechilibrului dintre economisire si investitii. Ultimele date indica insa un apetit in crestere pentru economisire, cel putin la nivelul populatiei.
In 2006, proiectiile de inflatie ale Bancii Nationale au fost contrazise de realitate, cresterea preturilor de consum fiind in practica mult mai mica decat asteptarile BNR. Inflatia la finele anului trecut a fost de 4,87%, sub tinta de 5% plus sau minus un punct procentual propusa de banca centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO