Eveniment

Inflaţia a întrecut iar aşteptările pieţei, analiştii încep să se gândească la majorări de dobândă de la BNR

Inflaţia a întrecut iar aşteptările pieţei, analiştii încep să se gândească la majorări de dobândă de la BNR

Autor: Mihaela Claudia Medrega

10.05.2011, 23:50 397

Inflaţia pe aprilie, cu o rată anua­lă de 8,3%, a depăşit dinnou aşteptările pieţei care in­dicau un nivel de 8,2%, iaranaliştii băn­cilor încep să ia în dis­cuţie sce­nariul unormajorări ale do­bânzii-cheie încă din cursul acestui an, după cumau indicat ca posibilitate şi ofi­cialii FMI.

BNR ar putea începe mai devreme de prima jumătate a anuluiviitor un ci­clu de întărire a politicii monetare prin creştereadobânzii-cheie dacă pre­siu­nile inflaţioniste persistă,consi­de­ră ana­liştii BCR.

Deocamdată, aceştia îşi menţin prognoza de dobândă de 6,25% îndecembrie 2011 şi respectiv 6,75% în iunie 2012.

"Cifrele de ieri arată că inflaţia ră­mâne o problemă în pofidaunei cereri interne încă reduse, iar ţinta de inflaţie pe 2011 (3%plus/minus un punct pro­centual) va fi cu siguranţă ratată. Dacăpresiunile continuă să se acumuleze, nu ex­cludem ca BNR să înceapămai devreme un ciclu de întărire a politicii monetare pentru aaduce inflaţia pe 2012 cât mai aproape de ţintă", scriu analiştiiBCR într-o notă.

"Considerăm că inflaţia va rămâne mare, peste 8,5% până lasfârşitul acestui trimestru şi ar urma să scadă în a doua parte aanului", consideră analiştii RBS Bank România.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, a declaratieri la o con­ferinţă organizată de Banca Mon­dia­lă că BNR arputea să întărească po­li­ti­ca monetară pe viitor, în condiţiileîn care inflaţia va ajunge în intervalul 8 - 8,5% în următoareledouă luni. "Este ne­cesar ca Banca Naţională să rămână foar­tevigilentă. S-ar putea să existe pe viitor a anumită întărire apoliticii monetare, dar acest lucru depinde doar de BNR", a spusFranks.

În traducere aceasta ar putea în­semna inclusiv majorări aledobânzii-cheie, în condiţiile în care până acum ban­ca centrală aavut o politică relativ re­laxată, permiţând ca dobânzile de pepiaţa monetară interbancară să se si­tueze la niveluri vizibil subrata-cheie.

Prognozele pentru perioada urmă­toa­re sunt destul de pesimistepe seg­mentul produselor alimentare. Potrivit pro­cesatorilor,preţurile produselor ali­mentare procesate ar urma să crească înurmătoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, după ce, de la începutulanului, pe unele segmente de produse agricole s-au înregistratscumpiri şi cu peste 20%.

"Această cifră este uşor mai ridi­ca­tă decât previziuneanoastră de 8,2% de­oare­ce am subestimat dinamica pre­ţu­riloralimentelor. Faptul că valoarea anun­ţată s-a dovedit mai maredecât cea aşteptată de piaţă ar putea să fie fa­vo­rabilă leuluideoarece pe parcursul ul­ti­melor luni BNR (probabil) a indus oapreciere şi a favorizat o asemenea ten­dinţă a pieţei valutarepentru a întări con­diţiile monetare şi participanţii la piaţă arputea aştepta acelaşi com­por­tament", susţin analiştii INGBank.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste li­mi­ta superioară aintervalului de varia­ţie ţintit, de 2-4%.

După ce se vor disipa efectele ma­jorării TVA de la jumătateaanului tre­cut, FMI anticipează totuşi o diminuare sub­stanţială ainflaţiei.

Analştii băncii americane Citibank au una dintre cele maioptimiste prog­no­ze de pe piaţă, anticipând o scădere "dramatică"a inflaţiei până spre 5% la sfârşitul anului. Totuşi, noteazăincer­ti­tu­dinile legate de preţurile administrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO