Eveniment

Inflaţia din zona euro a scăzut mai mult decât se aştepta, ajungând la 5,5% în iunie, cea mai mică rată de la începutul anului trecut

Inflaţia din zona euro a scăzut mai mult decât se...

Autor: Ştefan Stan

30.06.2023, 15:10 180

 Inflaţia din zona euro a scăzut mai mult decât se aştepta, ajungând la 5,5% în iunie, cea mai mică rată de la începutul anului trecut, dar orice uşurare pentru factorii de decizie politică a fost atenuată de o uşoară revenire a creşterii preţurilor de bază ale preţurilor de consum.

Inflaţia anuală în zona monedei unice a scăzut de la 6,1% în luna mai, a anunţat vineri biroul de statistică al UE. De asemenea, a fost sub prognoza de 5,6% prevăzută într-un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor.

Însă inflaţia de bază, care exclude energia şi alimentele, a fost de 5,4%, în creştere de la 5,3% în mai. Acesta a fost un eşec pentru Banca Centrală Europeană, care a declarat că va continua să majoreze ratele dobânzilor până când presiunile subiacente asupra preţurilor vor scădea în mod clar spre ţinta de 2%.

"Nu există nimic în acest comunicat care să descurajeze BCE să majoreze ratele dobânzilor cu încă 25 de puncte de bază la şedinţa din iulie", a declarat Jack Allen-Reynolds, economist la grupul de cercetare Capital Economics, adăugând că există "o şansă bună pentru o nouă majorare" în septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO