Eveniment

Inflaţia mare din februarie schimbă scenariul analiştilor Raiffeisen: BNR va menţine dobânda la 6,25%, leul se va aprecia

Inflaţia mare din februarie schimbă scenariul analiştilor Raiffeisen: BNR va menţine dobânda la 6,25%, leul se va aprecia

Autor: Liviu Chiru

10.03.2011, 11:26 28

BNR are şanse foarte mici să mai atingă ţinta de inflaţie de 3%stabilită pentru anul acesta şi va ţine dobânda-cheie la leu lanivelul de 6,25% pentru a ancora aşteptările inflaţioniste,tolerând în paralel o apreciere mai puternică a leului, considerăanaliştii Raiffeisen Bank.

"Creşterea preţurilor din ultimele luni a fost surprinzător demare, şocurile din partea ofertei (scumpirea alimentelor şicombustibililor) fiind principalii factori de accelerare ainflaţiei. În aceste circumstanţe, prognoza băncii centrale dinfebruarie pentru o inflaţie de 3,7% la sfârşitul anului pare foarteoptimistă. Vedem riscuri importante ca inflaţia să rămână lasfârşitul anului şi peste nivelul anticipat de noi, de 4,5%", spuneIonuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

BNR are pentru anul acesta o ţintă oficială de inflaţie de 3%,încadrată într-un interval de plus/minus un punct procentual.Inflaţia anuală a urcat în februarie la 7,6%, de la 7% înianuarie.

"În perioada următoare este posibil ca dobânzile să fie mai maridecât am anticipat. Ne aşteptam ca BNR să reducă gradualdobânda-cheie în partea a doua a anului, de la 6,25% la 5,75% pean. Şansele pentru o asemenea mişcare par acum apropiate de zero",spune Dumitru.

El afirmă că o apreciere a leului în perioada următoare este celmai probabil scenariu. În prognozele precedente, Raiffeisen indicaun nivel de 4,25 lei pentru un euro în iunie, respectiv 4,2lei/euro în septembrie. Dealerii au suspectat de altfel căapreciere din ultima lună a leului a fost alimentată deintervenţiile discrete ale BNR.
În paralel, Raiffeisen şi-a modificat recomandarea pentruinvestitori în privinţa titlurilor de stat româneşti de la"cumpără" la "menţine", ceea ce indică temeri privind posibilecreşteri ale randamentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO